BURNO NA PACIFIKU: JAPANU STIŽE FRANCISCO, MEKSIKU RAYMOND / LEKIMA FILIPINIMA?

Nastavlja se vrlo aktivna sezona tropskih sustava na Pacifiku. Zapadni Pacifik zastupljen je s tajfunom i tropskom olujom, dok se na istočnom vrti uragan.

Počet ćemo s uraganom Raymond (slika), koji se formirao južno od Meksika. Stalna brzina vjetra mu iznosi 195 km/h pa govorimo o sustavu 3. kategorije. Raymond je vrlo naglo ojačao, ali bi trebao prije ulaska na kopno Meksika, naglo okrenuti prema otvorenim vodama Pacifika. Od kopna ga dijeli samo 200 km, ali ako se prognoze ostvare, do direktnog udara neće doći. Svojim rubom uragan je već odavno na kopnu pa stižu vijesti o obilnoj kiši koja može prouzročiti poplave i odrone zemlje, a tu je i vrlo snažan vjetar, iako osjetno slabiji nego je to bliže centru uragana.
Dugoročno, Raymond će uz slabljenje okrenuti ka zapadu.

Prelazimo na zapadni Pacifik. Nekadašnji supertajfun Francisco 5. kategorije ipak je nešto oslabio i sada je 2. kategorije, stalne brzine vjetra od 175 km/h. Kako se bude kretao prema Japanu i dalje će slabiti. Za razliku od sustava Wipha, koji nije išao na kopno, Francisco će ući na kopno negdje potkraj tjedna.
Podsjećamo, nekadašnji tajfun Wipha prolazio je uz obalu Japana ne ulazeći centrom nad kopno, a bez obzira na to pala je vrlo obilna kiša, a bilo je i poginulih. O snazi sustava dovoljno i govori činjenica da ovih dana prema Kaliforniji stižu veći valovi nastali zbog djelovanja Wiphe kod Japana.

Osim Francisca zapadni Pacifik ima i novoformiranu tropsku oluju Lekima. Trenutno se nalazi jako daleko od Filipina, u smjeru jugoistoka. Očekuje se daljnje jačanje na tajfun možda i 3. ili više kategorije, a dugoročne prognoze vode ga uz Filipine.

Izvor grafika (REDOM):
TWN
Accuweather
Wunderground

Sličan sadržaj