FRANCISCO ĆE OKRZNUTI JAPAN, RAYMOND “BJEŽI” OD MEKSIKA


Tajfun Francisco za vikend će zahvatiti istok Japana, ali centrom neće ući nad kopno (grafika: Accuweather). Bez obzira na to, postojat će mogućnost vrlo obilne kiše, a lokalno može doći i do poplava. Tijekom srijede prilazio je Japanu, a zatim skrenuo na sjeveroistok uz slabljenje, a za što mu je pomogao i istočno pozicionirani supertajfun Lekima, trenutno 4. kategorije.
Francisco ide vrlo sličnom putanjom svog prethodnika Wiphe koji je za sobom ostavio žrtve i enormnu količinu kiše dijelu Japana.
Novo slabljenje i dalje se očekuje, a prognozira se i manje kiše nego je to bilo s Wiphom.

Raymond je nastavio sa svojim slabljenjem, kako se udaljava od Meksika. Na zapadnoj obali lokalno je pala veća količina kiše uz poplave. Najviše kiše dobilo je područje Acapulca, blizu 280 mm. Ljudskih žrtava, unatoč tome što je nekoliko dana bio vrlo jak i stacionaran, nije bilo.

Od ostalih tropskih zbivanja spomenuli smo već Lekimu, koji je preko 24h bio supertajfunom, a sada ipak oslabio na 4. kategoriju. Vrijedi ga i istaknuti zbog toga jer je svojim utjecajem po pfincipu “jači-tlači” odvukao Francisca od direktnog udara na kopno Japana, tako da će Japan dobro proći. Od dva tajfuna, neće osjetiti previše ni jednoga.
I na kraju nezanimljivi Atlantik čiji je Lorenzo već danas tropska depresija.

Sličan sadržaj