GODIŠNJICA URAGANA SANDY


Za razliku od ove sezone uragana na Atlantiku, protekla je bila zanimljivija, ali je nažalost uzela i brojne žrtve. Posebno je traga ostavio uragan Sandy, od kojeg je prošlo godinu dana. Život se na nekim pogođenim područjima još nije vratio u normalu.

Sandy je ime koje se više neće koristiti u nazivima tropskih sustava na Atlantiku, jer je pravilo da kad sustav ostavi traga, da ga se iz pijeteta prema stradalima više ne spominje. Tako je slučaj i sa Sandy, najsmrtonosnijom olujom na Atlantiku u 2012. godini. Poginulo je 286 ljudi u 7 zemalja, od Kube do SAD-a. Šteta je procijenjena na 68 milijardi dolara. Ostat će zapisana i kao 2. u povijesti po počinjenoj materijalnoj šteti u SAD-u.

Sandy je nastala od tropskog vala formiranog u zapadnom Karipskom moru 22 listopada. Uslijedilo je naglo jačanje 6 sati kasnije na tropsku oluju. Pomjerala se pomalo u smjeru Velikih Antila i dodatno jačala. 24. listopada postala je uraganom i prvi udar na kopno imala na kopnu Jamajke. Brzo se prebacila preko Jamajke i nekoliko sati kasnije dodatno ojačalaa na uragan 2. kategorije, u Karipskom moru. 25. listopada Kuba je pogođena uraganom 3. kategorije koji je slabio nad kopnom na 1. kategoriju. 26. listopada premjestila se prema Bahamima, a 27. oslabila na tropsku oluju, zatim se ponovno bolje organizirala i krenula prema kopnu SAD-a. U blizini kopna izgubila je tropska svojstva, ali je i dalje vjetar puhao stalnom brzinom od 120 km/h.

Počinjena je golema materijalna šteta, od Kube, preko SAD-a skroz do Kanade. Iako je prošlo skoro godinu dana, posljedice su i dalje vidljive, posebno na područjima bližima obali.
Fizički tragovi će nestati idućih godina, ali oni urezani u srcima ljudi, čiji su najmiliji stradali u “oluji stoljeća”, kako je zovu u SAD-u, nikada neće nestati.

Sličan sadržaj