Ciklona donijela kišu, kod Krka i pijavica / Za kraj tjedna još oborina (i obilnijih) i planinski snijeg

Rtavn721

Prostrana ciklona sa zapadnog Sredozemlja od srijede djeluje na vrijeme i donosi oblake i kišu. Tijekom srijede najviše kiše palo je na sjevernom Jadranu, dok je u Dalmaciji sa slabom kišom bilo i afričkog pijeska.
Najviše kiše tijekom srijede dobili su Gorski kotar, riječko područje te zapadna obala Istre. Radi se uglavnom o 15 do 25 mm oborine.

Četvrtak je nastavio u istom tempu, uz premještanje ciklone prema sjeveroistoku Europe, a s prolaskom fronte kod otoka Krka je zabilježena i pijavica.
Uz oblačno vrijeme bilo je i kiše, osobito na riječkom području pa će u petak ujutro zasigurno količina kiše još dodatno porasti. Najmanje kiše dobio je Mali Lošinj.

Od ostalih krajeva Hrvatske, četvrtak je najkišovitiji bio na području sjeverne i srednje Dalmacije, gdje je bilježeno između 30 i 50 mm kiše. Obilne kiše bilo je mjestimice i u unutrašnjosti, posebno na zagrebačkom području (do 30 mm).

Ciklona se centrom nalazi sjevernije od naših krajeva, ali širi svoje polje i nad naše područje, zbog čega je prisutna naoblaka, dok se oborine u 2:50h drže Slovenije i zapadne Istre.
Spomenuti sustav će se tijekom petka spojiti s dolinom sa sjevera Europe čija će fronta dovesti do stvaranja plitke ciklone u noći sa subote na nedjelju (naslovna).

SITUACIJA I PROGNOZA ZA PGŽ
To znači još jako puno kiše do kraja tjedna. Tijekom petka očekuje se pretežno oblačno vrijeme s povremenim oborinama, posebno duž kvarnerske obale te u Gorskom kotaru, dok će otoci dobivati tek slabu kišu koja može i izostati. Do večeri će se kiša proširiti i na otoke. Pažnju treba obratiti i na umjeren do jak južni i jugozapadni vjetar.
Subota s približavanjem fronte znači i dalje vjetrovito te nestabilno vrijeme s povremenom kišom. Oborine će kasno navečer jačati, a dolazit će i do pojave pljuskova s grmljavinom. Lokalno su moguće i jače grmljavinske nestabilnosti. S približavanjem fronte, nad Italijom će se stvoriti plitka ciklona.
U noći na nedjelju te prema jutru s prodorom hladnog zraka temperatura će pasti pa će u Gorskom kotaru na oko 1500 metara padati i snijeg. Drugdje kiša uz mogućnost pljuskova s grmljavinom. Zapuhat će bura i sjeveroistočnjak koji će biti umjereni do jaki.
Oborine će slabjeti u drugom dijelu nedjelje, a do večeri na većini područja i prestati, ali uz svježije vrijeme.

Najnoviji prognostički materijali ukazuju na osjetno stabilniji sljedeći tjedan, ali tek nakon što najviše vrhove Gorskog kotara pa možda i Velebita zabijeli svibanjski snijeg.

Vrsta oborine po modelu ARW-NNM za nedjelju, Izvor: Meteoadriatic


Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE , koja se po potrebi obnavlja i više puta dnevno za razliku od jednom napisanih tekstova koje ne ažuriramo s promjenama sinoptičke situacije.
——————————————-
Svi NEREGISTRIRANI korisnici koji žele PROGNOZU NA ZAHTJEV za točno određenu lokaciju u točno određeno vrijeme, mogu je dobiti ISKLJUČIVO na broju 060 590 590 gdje na jednoj od opcija ostavljaju lokaciju i vrijeme, te kontakt mobitel na koji šaljemo prognozu.
REGISTRIRANI korisnici svoju prognozu na zahtjev mogu zatražiti i nama u inbox ili putem maila.

Sličan sadržaj