Ciklona donijela obilnu kišu, snijeg i jaku buru / Idu hladnija jutra i stabilizacija

Branko Lautar@Tršće
Branko Lautar@Tršće

Riječka kiša bila je toliko obilna da je zaslužila i posebnu vijest pa se s njom nećemo ponovno baviti.

Genovska je ciklona osim u Rijeci donijela obilne oborrine i drugdje ne samo u PGŽ, nego mjestimice i u Hrvatskoj.
Grmljavinske nestabilnosti počele su već s prvim satima petka na otoku Krku, gdje bilo i jačih pljuskova s grmljavinom, a do jutra su se dijelovi otoka zabijelili obilnom tučom. Postaja u Njivicama izmjerila je do podneva 62 mm kiše.

Kako je poslijepodne odmicalo, oborine su jačale, a sa zahladnjenjem po visini, u gorju je već od 14h počeo padati snijeg, a do večeri je počeo predstavljati i poteškoće u prometu uz proglašenje zimskih uvjeta.

S okretanjem vjetra na sjeverne smjerove oborina je slabjela na Kvarneru tako da je na službenoj postaji u Rijeci u 24h (do subote u 07h) palo 106 mm kiše. Znači da je tek manji dio pao nakon 19h. S tim podatkom vežemo još jedan – 1776 mm kiše do sada u 2016. godini, čime je godišnji prosjek već prijeđen.

Osim Rijeke, koja je uvjerljivo najkišovitija od svih postaja u Hrvatskoj, ostale službene postaje riječkog područja dobile su od 63 do 84 mm kiše, u Gorskom kotaru 68 do 72 mm, a iznad 40 mm oborine bilježeno je još u Istri, Dalmaciji te sjevernoj Hrvatskoj. Najmanje kiše palo je na krajnjem istoku zemlje te na najudaljenijim dalmatinskim otocima.

Ciklona je sa spuštanjem u Jadran donijela i obilniji snijeg gorju, naročito Gorskom kotaru, a zabijelila se Učka i Ćićarija. Službeni je podatak 7 cm u Crnom Lugu, 18 cm u Delnicama, 22 cm na Zavižanu te 24 cm na Sljemenu. Neslužbeno je na Platku i Učki palo i 30 cm snijega.

U petak navečer zapuhao je snažan vjetar koji je radio poteškoće u prometu. Još uvijek ih radi podno Velebita te u Gorskom kotaru, ali u manjoj mjeri, a očekuje se i njegovo smirivanje do kraja dana.

Subota je po dinamičnosti osjetno mirnija, zadržava se oblačno vrijeme s povremenim oborinama. Na cestama kroz gorje vladaju zimski uvjeti pa treba biti na oprezu. Do kraja dana će uslijediti i djelomično razvedravanje.

Najava je to još stabilnije nedjelje, koja će ponuditi i sunčana razdoblja. Više vedrine znači i više hladnoće, posebno u krajevima pod snijegom pa će se i u prvoj polovici sljedećeg tjedna u jutarnjim satima na tim područjima mjeriti i deblji minusi.

Prognostički modeli neku zamjetniju oborinu vide tek za nadolazeći petak, a do tada bi trebalo biti većinom suho i stabilno te vrlo svježe, u gorju i hladno vrijeme. Jutra i na Kvarneru hladna, a vidi se i jako puno bure, posebno u prvoj polovici sljedećeg tjedna.

Ovako je izgledalo praćenje ciklone.

Sličan sadržaj