Ciklona donijela zimu, obilnu kišu, obilan snijeg i olujnu buru (FOTO)

DSC_0481

Tijekom subote bili smo svjedoci nesvakidašnjoj promjeni vremena koja je doslovno u dva sata od proljeća napravila zimu. Promjenu smo PRATILI iz sata u sat.

U sklopu snažne doline s frontalnim poremećajem sa sjeverozapada Europe, podno Alpa se formirala sekundarna ciklona koja se premjestila u sjeverni Jadran i produbila, a zatim malo pomaknula prema jugu, ostavljajući veći dio sjevernog Jadrana i Gorskogh kotara u hladnom sektoru.

U jutarnjim satima subote vrijeme je još bilo iznadprosječno toplo s povremenom kišom, da bi negdje oko 9h započelo zahladnjenje prvo na sjeveru Hrvatske, a zatim se širilo i na ostatak područja.
Došlo je do naglog pada temperatura, a oborina je brzo prelazila u snijeg u Gorskom kotaru.

U Gorskom kotaru tijekom većeg dijela dana i u prvom dijelu nedjelje padao je snijeg, nerijatko i obilan. Tako je u 7h u Delnicama i Crnom Lugu izmjereno čak preko pola metra snijega, točnije 52 i 51 cm.
Snijeg je zabilježen i u Lici, gdje ga je na postajama palo između 20 i 30 cm, a čak je pao i na karlovačkom području gdje je izmjereno manje od 10 cm snijega. Više od Gorskog kotara dobio je samo Zavižan gdje je palo 60 cm snijega.
Snijega je vidjelo i riječko zaleđe, pokrivač se formirao iznad 400 ili 500 metara.

Osim snijega pala je i obilnija kiša, u Senju čak 149 mm, a obilna kiša pala je još i u Rabu (65 mm), Malom Lošinju 44 mm, a u Rijeci 34 mm kiše. Podatak je to od nedjelje u 7h.
Od ostalih mjesta u Hrvtskoj obilnu kišu dobili su još i Božava 65 mm, Zadar 62 mm te Knin 51 mm.

Stvari na Kvarneru u ovakvim situacijama nkad nisu ni crne ni bijele, nego sive. To se potvrdilo i ovaj put kada se u noći na nedjelju snježna granica (baš kako smo i najavljivali) spustila na oko 300 metara, dok je već na 250 metara bilo susnježice, a ranije tijekom dana snijeg se spustio do nekih 400 metara i na istočnom priobalju. Obala kako smo i najavljivali te očekivali snijega nije vidjela, iako je naša prognoza po tom pitanju bila drukčija od službene, mi snijeg do mora nismo najavili, što se pokazalo ispravnim.

Bura koja je tijekom subote dosezala i olujne ili orkanske udare, također se prolazno smirila u drugom dijelu nedjelje.
Onna je tijekom subote prekinula čak rad na kontejnerskom terminalu u Rijeci, gdje je na obradi bio veliki kontejnerski brod Maers Altair. Zbog prejakog vjetra, brod je s veza na terminalu maknut na sidro, a u nedjelju ujutro ponovno je vraćen na vez gdje se nastavila njegova obrada.

Još u prvom dijelu nedjelje bilo je i nešto oborina, a zatim se vrijeme smirilo. Na Kvarneru je umjereno oblačno vrijeme, prohladno i dalje vjetrovito uz jaku i ponegdje olujnu buru koja će slabjeti ili je već i oslabjela. Oborine su nas napustile.

U 13 sati najtoplije na postajama Mali Lošinj, Cres i Rab s 10°C, slijede Opatija i Crikvenica s 9°C, Bakar, Krk i Rijeka 8°C, Senj 6°C, te Kukuljanovo 5°C.

U Gorskom kotaru i Lici je i dalje oblačno vrijeme, uz uglavnom slab snijeg. Hladno je. Zavižan mjeri -6°C, slijede Parg, Delnice i Crni Lug s 0°C te Gospić i Otočac 1°C.

Iako se vrijeme smirilo i ciklona popunila te odmaknula na jugoistok to ne znači da će ponedjeljak biti upravo takav dan. Zbog razlike u tlakovima bura će opet ojačati i biti i jaka s olujnim udarima, a ostaci ciklone povremeno će stizati i donositi naoblaku, a u krajnjem slučaju Kvarneru i kišu ili snijeg višem području dok u Gorskom kotaru se uz sjeveroistočni vjetar očekuje još malo snijega.
Bit će jako hladno, na Kvarneru oko 5°C ili malo iznad, dok u Gorskom kotarutemperatura neće iznad 0°C.

Utorak bi trebao biti najsunčaniji dan u nizu, jer bi se već od srijede pa sve do kraja tjedna trebali vratiti oblaci, uz povremene oborine. Kvarneru to znači malo kiše s iznimkom najviših predjela koji će opet dobiti i snijeg, a u Gorskom kotaru snijeg.

Više od snijega brine činjenica da modeli u petak vide orkansku buru u Rijeci, vrlo sličnu onoj koja je obilježila studeni 2013. godine. No, još je daleko do toga. Bude li potrebe najavit ćemo i taj događaj posebno.


Napomena: Registrirajte se i saznajte još više detalja putem naše REDOVNE I DETALJNE PROGNOZE. Saznajte kako se registrirati slanjem upita na mail ili na facebook!

Naslovna: Pogled s Plasa, foto: Boris Đumlin

Kontejnerski brod Maersk Altair zbog bure je bio prisiljen prenoćiti na sidru Riječke luke, Izvor: Brodovi u Rijeci

Na Lošinju je bilo i pojave grmljavine, foto: Sandro Puncet

Plase, foto: Boris Đumlin

Sličan sadržaj