Stigla zima: Drastičan pad temperature, bura i snijeg otežavaju promet!

12115474_1057244327639860_8370313346189859248_n

Naše najave o velikoj subotnjoj promjeni vremena u potpunosti se ostvaruju. Točno po” satnici” zahladnjenje je stiglo i u naše krajeve, a s padom temperature kiša je brzo okrenula na snijeg u Gorskom kotaru, dok je na Kvarneru zapuhala bura.

Još ujutro, osim po satelitu nije se dalo zaključiti da se približava intenzivna promjena vremena. Nju je “zakuhala” dolina s frontalnim poremećajem sa sjeverozapada uz stvaranje sekundarne ciklone na području sjeverne Italije.

U 7h još uvijek je na “dnevnom redu” bilo južno strujanje. Na Kvarneru je bilo potpuno oblačno vrijeme s kišom na sjevernom dijelu, dok je južnije izostajala. Puhao je umjeren i jak vjetar južnih smjerova.
U 7 sati najtoplije je bilo u Senju i Malom Lošinju s 18°C, Krk, Rab i Malinska slijedili su sa 17°C, Rijeka, Opatija i Bakar imali su 15°C, Crikvenica 14°C, te Kukuljanovo 13°C.
U Gorskom kotaru i Lici je također bilo potpuno oblačno vrijeme i iznadprosječno toplo. Vjetar je bio umjeren i jak, južnih smjerova. U Gorskom kotaru padala je jaka kiša, a u Lici slaba.
U Otočcu je izmjeeno 13°C, Gospiću, Delnicama i Crnom Lugu 11°C, Pargu 10°C, Zavižanu 5°C.

O obilnoj kiši koja je mjestimice pala svjedoče i podaci o količini oborine. Najviše u Crnom Lugu, do subote u 7h čak 60 mm. Na ostalim postajama osjetno manje kiše. U Delnicama 19 mm, Pargu 9 mm, Rijeci 5 mm.

Negdje oko 9h na sjeveru Hrvatske započelo je zahladnjenje koje se brzo širilo na ostatak unutrašnjosti, a u 11h uslijedio je nagli pad temperature zraka, uz okretanje kiše na snijeg na području Gorskog kotara.
Ubrzo nakon toga zahladnjenje je stiglo i na sjeverni dio Kvarnera, a do 13h temperatura je pala i 10°C.

U 13h Gorski kotar uz oblačno vrijeme ima umjeren pa i jak snijeg uz vjetar sjevernih smjerova. Lika također ima oblačno vrijeme, ali još uvijek po većini područja kišu, mjestimice i jaku.
Jedino postaja Zavižan javlja slab snijeg i -1°C, slijede Delnice, Parg i Crni Lug s 0°C, Otočac 4°C te Gospić 5°C.
Na Kvarneru je potpuno oblačno vrijeme, uz kišu. Na sjeveru se dogodio osjetan pad temperature zraka uz umjerenu i jaku buru, dok na južnim otocima je još uvijek toplo uz južni vjetar.
Pa shodno tome Mali Lošinj i Rab mjere 15°C, slijede Bakar i Opatija s 9°C, Krk i Cres 8°C, Rijeka i Senj 6°C, te Kukuljanovo 4°C.

Nakon naglog pada temperature pad je usporen, a temperature rastu ili čak i stagniraju na sjevernom dijelu Kvarnera. Posljedica je to fenskog efekta bure koja drži temperaturu, ali povećava osjet hladnoće. Do kraja dana zadržat će se slično vrijeme, na Kvarneru s kišom i burom, a snijeg može padati i na oko 300 m visine, a najveće šanse za to su u prvom dijelu nedjelje kada još temperatura padne. Niže od toga moguć je eventualno snijeg nošen burom iz Gorskog kotara.
Smirivanje vremena očekuje se u drugom dijelu nedjelje, ali bi trebalo biti prolazno, jer bi i u idućem tjednu moglo biti snježnih epizoda u Gorskom kotaru, ali i predjelima zaleđa obale iznad 400 metara.

O tome više tijekom nedjelje, a sada se vraćamo PRAĆENJU CIKLONE.

Upozorenja iz HAK-a ne nedostaje:
Zbog razmočenog snijega zimski su uvjeti na cestama u Gorskom kotaru:

dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Bosiljeva (kamioni s prikolicama i tegljači s poluprikolicama isključuju se iz prometa na čvoru Kikovica, odnosno na odmorištu Vukova Gorica) te
DC3 Zdihovo-Rijeka
DC42 Stubica-čvor Vrbovsko-Ljubošina
DC203 GP Brod na Kupi-Delnice
DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Križišće-Šmrika i

Lici:

DC1 na dionici Ličko Petrovo Selo-Prijeboj 
DC23 Žuta Lokva-Senj, 
DC42 Poljanak
DC52 Špilnik-Korenica
DC218 GP Užljebić-Dobroselo 
DC429 Selište Drežničko-Prijeboj 

Zbog olujnog vjetra na dionici autoceste A6 Rijeka-Zagreb, između Kikovice i Delnica te na riječkoj obilaznici između čvorova Orehovica i Škurinje, promet je dopušten samo osobnim vozilima.
Zabrana zbog vjetra za I. i II. skupinu vozila (autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom) na:

Krčkom mostu
Jadranskoj magistrali (DC8) od Bakra do Senja te
na dionici autoceste A7 između čvorova Draga i Šmrika.

Autocesta A1 otvorena je za sve skupine vozila, a zbog povremeno jakih udara vjetra i snijega vozi se uz ograničenje brzine na dionici Bosiljevo-Otočac.

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u većini krajeva. Zbog pada temperature i mogućnosti poledice vozačima savjetujemo dodatni oprez na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima.
Također im savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te održavaju sigurnosni razmak između vozila.

U prekidu su katamaranske linije:

Mali Lošinj-Rijeka,
Rijeka-Rab-Novalja,

Naslovna: Alen Harčević

Sličan sadržaj