Mogućnost, nevremena i pijavica na Jadranu!

10152394_870203259677302_7474683270958427306_n

Ulazak u klimatološku zimu bez sumnje će biti jako buran. Znali smo to i nekoliko dana unaprijed, ali sada se sa sigurnošću može govoriti o događaju koji slijedi.

Područje niskog tlaka zraka kreće se s područja južne Španjolske prema zapadnom Mediteranu, odnosno prema otocima Sardiniji i Korzici, gdje se do ponedjeljka ujutro očekuje njeno produbljavanje na ispod 990 hPa. Zbog povlačenja toplijeg zraka iz Sahare stvorit će se uvjeti za superćelijske oluje.

Stranica ESTOFEX Jadranu daje 2. stupanj upozorenja. Postojat će mogućnost jakih grmljavinskih oluja, nastanak pijavica i tuče većeg promjera.
Sve će to biti popraćeno obilnijim oborinama, kojih lokalno na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru može pasti i preko 50 mm.
Ciklona će povući hladnoću sa sjevera i sjeveroistoka tako da se već od jutarnjih sati očekuje pad temperature, a od poslijepodnevnih sati snježna granica bit će u padu tako da do kraja dana snijeg može pasti u Gorskom kotaru, s time da bi u najvišem gorju moglo pasti i 10-ak cm. Nije isključeno niti da snijeg padne u riječkom zaleđu iznad 700 metara visine, ali tek kasnije navečer bude li oborina.
Zapuhat će umjerena do jaka bura s olujnim udarima.

Animacija predviđenog kretanja ciklone priložena je ispod. Na njoj se može vidjeti da će ciklona ići do Sardinije i Korzike, a zatim se malo stacionirati, bez kretanja dalje na istok ili jugoistok. Animacija pokriva razdoblje do utorka.

Visoka kvaliteta

Situacija će postati još dramatičnija tijekom samog utorka jer prognostički model ARW od iste ciklone vidi mogućnost nastanka i mediteranskog uragana (tzv. medicanea). To se primjeti po promjeni boje u centru ciklone, sa zelene u žutu, što znači da se ciklona počinje “hraniti” toplim Sredozemljem. Tek u četvrtak krenut će prema kopnu Italije.

Visoka kvaliteta

Još jednom ćemo ponoviti. Ulazak u klimatološku zimu bit će prilično buran. Mogućnost olujnih nevremena praćenih tučom, mogućnost nastanka pijavica, obilnija kiša, snijeg u Gorskom kotaru, jak vjetar. Glavnina u prvom dijelu dana i dio poslijepodneva, potom smirivanje situacije prema kasnoj večeri i noći, ali bez dulje stabilizacije.

Praćenje ovog događaja vršit ćemo na već otvorenoj stranici praćenja ciklone.
PRATIMO CIKLONU UŽIVO!

Sličan sadržaj