Ciklona ohladila vruću ljetnu statistiku u Rijeci (FOTO) / Još malo kiše pa stabilnije

puncet, losinj

Ovoljetna statistika uistinu je neumoljiva. Ponedjeljak je bio prvi dan nakon 24.6. kada se najviša dnevna temperatura u Rijeci spustila ispod 25°C. 24.6. ona je iznosila 23.7°C.
Uz gotovo cjelodnevno padanje kiše čiji su milimetri na službenim postajama prilično sumnjivi (registrirano je manje od 10 mm, unatoč nekoliko intenzivnih pljuskova i višesatnom padanju slabim do umjerenim intenzitetom), najviša dnevna temperatura u Rijeci tijekom ponedjeljka narasla je samo do 21.6°C, što se nije dogodilo još od 28.5.
Tu brutalnoj ljetnoj statistici nije kraj. Od početka klimatološkog ljeta čak 52 dana u Rijeci je zabilježena najviša dnevna temperatura od 29.5°C ili viša.
9 dana u srpnju imalo je najvišu dnevnu temperaturu 34.5°C ili višu, a isto toliko ih je do sada bilo u kolovozu. Dakle u dosadašnjem tijeku ljeta čak 18 dana u Rijeci najviša dnevna temperatura iznosila je 35 ili više stupnjeva Celzijusa.
Ilustracije radi, u ljeto 2014. godine, Rijeka je imala u kolovozu najvišu dnevnu temperaturu od 31°C (5 dana temperatura viša od 29.5°C), u srpnju najvišu dnevnu temperaturu od 33°C (9 dana preko 29.5°C), dok je u lipnju najviša dnevna i općenito toga ljeta temperatura bila 35.1°C (7 dana preko 29.5°C)
Kad se sve zbroji dobije se 21 dan s temperaturom 30 ili više stupnjeva prošlog ljeta u Rijeci, s najvišom ljetnom temperaturom od 35.1°C.
Iz priloženog je jasno vidljivo, koliko je ovo ljeto toplije od svog prethodnika.

Već početkom prošlog tjedna najavili smo da će pakleno kolovoško ljeto biti naglo prekinuto, jer se za vikend spremala promjena vremena, što se i dogodilo.
Ciklona s pripadajućim frontalnim poremećajem koja se stvorila iznad sjevera Italije, jako je destabilizirala atmosferu pa su već u subotu na području Sredozemlja zabilježene jače nestabilnosti, a ispred Genove su zabilježene i tri pijavice (slika ispod teksta).

Kako je subota odmicala i nestabilnosti su bile sve bliže Hrvatskoj, a njeno puno djelovanje dogodilo se u nedjelju kada je na Jadranu došlo do brojnih grmljavinskih nevremena s većom količinom kiše. Lokalno je palo čak i preko 100 mm uz pad temperature zraka i veći od 10°C.
Na Kvarneru je najviše obborina palo na južnim otocima, gdje se mjerilo oko 30 mm kiše uglavnom u obliku pljuskova praćenih grmljavinom.

Kišna statistika bila je impresivna i na službenim postajama. Prema podacima DHMZ-a od nedjelje u 08h do ponedjeljka u 08h, najviše kiše palo je u Dubrovniku (83 mm), a u Hvaru je palo 65 mm, čime su oba grada premašila u 24h svoje oborinske prosjeke za kolovoz.
Na popisu DHMZ-a u ponedjeljak bilo je i postaja iz PGŽ. U Crnom Lugu palo je 49 mm kiše, Delnicama 32 mm, Rabu 31 mm, a u Rijeci 30 mm oborine.
Ovome moramo dodati i niz intenzivnijih pljuskova koji su poplavili dijelove Kvarnera, a posebno je kišovito bilo na crikveničkom području.

Nestabilnosti i kiša nastavili su se i tijekom ponedjeljka. U Rijeci je kiša padala veći dio dana uz izmjenu intenziteta, a uglavnom je to bio ranojesenski ugođaj uz najvišu dnevnu temperaturu od 22°C, a već tijekom subote izmjereno je vrućih 34°C, što se kod nas u meteorologiji u žargonu naziva “summerkiller” ili na puno grubljem hrvatskom “ubojica ljeta”.
Kišan je bio ponedjeljak i unutrašnjosti zemlje, posebno varaždinskom području gdje je od jutarnjih do večernjih sati palo 65 mm kiše, a i vatrogasci su morali djelovati.

U utorak u 08h Delnice su imale izmjerenih dodatnih 28 mm kiše, Parg 23 mm, Rab 20 mm, Krk 14 mm, Kukuljanovo 10 mm, Rijeka 8 mm, a u Malom Lošinju pao je 1 mm kiše.
Apsolutni rekorder je Varaždin sa 71 mm kiše, što smo maloprije i spomenuli, a treba svakako istaknuti i zadarskih preko 50 mm oborine.
Utorak je ipak nešto stabilniji dan, ima i više sunca, u skladu s time i temperature su nešto više.

Međutim, i nije posve stabilno. Kako se može vidjeti iz priložene radarske snimke ispod, pljuskovi su prisutni na području riječkog zaleđa, Gorskog kotara te dijela Istre.
radar

Srijeda će biti nestabilnija i oblačnija obzirom da se očekuje prolazak frontalnog poremećaja koji će lokalno donijeti obilnije pljuskove s grmljavinom (posebno otoci i Gorski kotar), a i manji pad temperature zraka.
Po prolasku poremećaja, zapuhat će umjerena bura, na području Senjskih vrata i s jakim udarima, što znači da nas od četvrtka očekuje stabilizacija vremena, a prema vikendu će biti i sve toplije.
Ono što je bitno za naglasiti da prognostički modeli niti dugoročno ne vide povratak temperatura iznad 35°C u veći dio Hrvatske.

Naslovna: Mali Lošinj, foto: Sandro Puncet

Subotnje nestabilnosti, pijavice kod Genove; foto: Liguria meteo

Crikvenica u nedjelju, foto: Čaro Čarić

Rijeka u nedjelju, foto: Sanjin Potkonjak

Rijeka u ponedjeljak, foto: Andrej T.

Sličan sadržaj