Ciklona u Hrvatskoj donijela puno meteoroloških zanimljivosti


Osim kiše, jak razvoj oblaka donio je lokalno izraženije grmljavinske pljuskove i tuču. Grmljavina je osim na Jadranu, zabilježena i ponedje u unutrašnjosti zemlje, posebno se to odnosi na Posavinu. Tuča je svakako bila jedna od glavnih obilježja ove ciklone. Posebno se to odnosi na Drniš, kojeg je jaka tuča pogodila oko 16 sati, nakon koje je ostalo čak 15 cm leda, ima informacija i o značajnijoj materijalnoj šteti. U 12 sati u Drnišu temperatura zraka je iznosila 14°C, a u 17 sati, nakon nevremena samo 4°C. Tijekom utorka će biti zatraženo proglašenje elementarne nepogode.

Nešto snijega je palo u planinama. Parg je navečer mjerio 3 cm, a pokoji cm više palo je na Platku. Snijeg se spustio i nešto niže u područjima Gorskog kotara, ali bez stvaranja snježnog pokrivača. Još su se zabijelili vrh Učke, Mosor te Biokovo.

Temperature su se osjetno spustile. Najviše dnevne temperature u većem dijelu zemlje bile su od 8 do 15°c, toplije je samo sredinom dana bilo u obalnom području Dalmacije, ali je i tamo u drugom dijelu dana osjetno zahladilo. Navečer su temperature zraka u unutrašnjosti Dalmacije i Istre ponegdje pale na samo 2°C, što znači da bi do jutra moglo biti i mraza. Čak su i na većem dijelu obale temperature navečer bile jednoznamenkaste. Ispod 0°C bilo je samo u višem gorju, tako je na Platku izmjereno -1, a na Biokovu i na Zavižanu -3°C.

Tijekom večeri, što se PGŽ tiče, u obalnom području je suho, dok u Gorskom kotaru još uvijek ponegdje ima kiše i snijega.

HAK-ovo izvješće:
Kolnici su mokri ili vlažni te skliski u većem dijelu zemlje. Snijeg otežava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između tunela Tuhobić i Čardak te na cestama u Lici na području Plitvičkih jezera.

Zbog zimskih uvjeta zabrana je za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok sva ostala vozila moraju imati obaveznu zimsku opremu na državnim cestama D32 Prezid-Delnice i D305 Parg-Čabar te ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra.

Na autocesti A1 vozi se usporeno zbog tuče između čvorova Skradin i Metković te na državnoj cesti D425 prema Pločama.

Vozače upozoravamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama.

Foto: HAK – snijeg u Ravnoj Gori oko 23 sata

Sličan sadržaj