CIKLONALNA NEDJELJA: PALO I PREKO 50 MM KIŠE

Ostvarile su se naše najave o obilnoj kiši na većem dijelu naše županije. Ciklona nikoga nije ostavila suhog, a mjereno je lokalno i preko 50 mm kiše. Idemo redom.

Prva kiša počela je lokalno na Kvarneru već u subotu navečer, ali to je bio samo uvod u prvi oborinski val koji je započeo negdje iza 2 sata i trajao do nekih 5 sati, pri čemu je već tada na krčkim postajama palo i preko 40 mm kiše. Na postajama podno Učke palo je iznad 20 mm, oko Rijeke između 10 i 15 mm, a i na području Gorskog kotara palo je iznad 10 mm kiše od prvog oborinskog vala.

U 6h ujutro u Novom Vinodolskom, dolazak shelf oblaka, foto: Marija Tomić

Prvi oborinski val donio je i osvježenje pa se temperatura u 6h kretala između 13 i 23°C na prostoru cijele županije.

Uslijedila je kraća pauza, a s otvorenog mora već su pristizale nove oborine, glavnina je stigla iza 8h , a povremeno je bilo i izraženije grmljavine, “munjolovac” je zabilježio čak 10 496 munja, od čega je glavnina otpala na sjever Dalmacije.

Sve je to bilo povezano s dolaskom hladnog zraka nad toplo područje, zbog čega je došlo do naglog razvoja cijelog niza olujnih oblaka, što se može vidjeti i iz gore priloženog “munjolovca”.

Druga oborinska tura bila je izdašnija riječkom području i Gorskom kotaru nego otocima, pa tako na krčkom području je palo oko 10 mm, na riječkom području i u Gorskom kotaru i do 20 mm nove kiše, a podno Učke mjestimice i 40 novih milimetara.
Lokalno na Cresu i Lošinju zabilježena je tuča.

Oborine su prestale pa se čak i prolazno djelomično razvedrilo. Ukupna količina kiše na automatskim postajama u PGŽ je sljedeća (podatak do 16h):

55 Njivice, Baška
54 Cres
53 Poljane
46 Volosko
45 Opatija, Čavle
43 Selce
40 Rijeka (Kampus)
32 Rijeka (Pehlin)
31 Susak, Preluk, Velika Lešnica
29 Kukuljanovo, Platak
26 Punat
24 Klana, Mali Treskavac
14 Cernik
7 Rijeka (Vežica)

Do kraja dana očekujemo još jedan jači oborinski nalet, a modeli ga predviđaju iza 20h, dok bi oborine porpuno trebale prestati iza ponoći.

Burno je bilo i u drugim dijelovima Hrvatske. Na području Zadra došlo je do jače nevere u jutarnjim satima pa su ulice bile poplavljene. Osim toga intenzivne munje dovele su do nekoliko zapaljenja što građevinskih objekata te automobila i stabala.
Kiša je pala gotovo posvuda u Hrvatskoj. U unutrašnjosti se količina kreće od 2 do 22 mm, a u Dalmaciji je lokalno palo i do 50 mm.

I u susjedstvu je bilo lokalno izraženijeg nevremena, a za kraj ćemo izdvojiti da se snijeg u talijanskim Alpama spustio ispod 2 tisuće metara. Na slici prijevoj Passo dello Stelvio.

Slijedi još jedna oborinska tura te će se spomenute količine kiše još više povećati.
U ponedjeljak promjenjivo i nestabilno uz više sunca poslijepodne. U utorak manje kiše i osjetno više sunca, dok bi srijeda mogla ponovno malo destabilizirati situaciju. Tu stajemo jer je nastavak tjedna još uvijek otvoren.

Punta Križa jutros, foto: Tina Brajković

Poreč, Plava laguna, foto: Željko Vidinović

Sličan sadržaj