“IVO” PRIJETNJA JUGOZAPADU SAD-a / TROPSKI POTENCIJAL U MEKSIČKOM ZALJEVU I KOD FILIPINA


Nekadašnja tropska oluja Ivo sada je tropska depresija još uvijek dovoljno bogata vlagom koja može dovesti do poplava na jugozapadu SAD-a, posebno u gradovima Las Vegas i Phoenix.
Postojat će mogućnost za izraženije grmljavinske oluje koje mogu dovesti do poplava u gradovima “pustinjskog” jugozapada. Ivo je ranije donio lokalno obilniju kišu i dijelovima Meksika. Dobra stvar je da će kiša smanjiti opasnost od požara

TROPSKI POTENCIJAL U MEKSIČKOM ZALJEVU I BLIZU FILIPINA

Osim aktivnog Ive, još je nekoliko potencijalnih područja koja mogu rezultirati nastankom tropskih sustava.
U Meksičkom zaljevu, u blizini poluotoca Yucatan u Meksiku pod prismotrom je tropski val koji proizvodi grmljavinske oluje. Osim na Yucatanu izraženijih oborina ima i u Belizeu i Gvatemali.
Ove nestabilnosti trebale bi se kretati u smjeru zapada prema Meksiku uz povoljne uvjete za nastanak tropskog sustava. Sustav se neće kretati prema sjeveru zbog područja visokog tlaka zraka nad SAD-om.
Meksiko se može suočiti s izrazitim oborinama u obliku grmljavinskih pljuskova zbog čega će postojati opasnost od poplava i odrona, što može ugroziti živote i imovinu.

Filipini su drugo potencijalno područje, a ove sezone stvarno im ne nedostaje tropske aktivnosti. Tek pred malo prošla ih je tropska oluja, a zatim i tajfun Trami, a i prethodnici su donijeli veću količinu kiše, poplave i doveli do žrtava.
Stvaranje novog sustava očekuje se kroz dan ili dva, a ponovno će najviše kiše dobiti sjever Filipina. Ovaj bi sustav trebao prijeći preko sjevera otočja a zatim nastaviti oslabljen prema Tajvanu i Kini.

Grafika: Accuweather

Sličan sadržaj