RIBARI OPAZILI DOBROG DUPINA BOJANA,PLIVAO JE S DUPINOM DANTEOM.

Iz Instituta ‘Plavi svijet’ kažu nam da su nakon poziva građanima da im jave opažanje ozlijeđenog dobrog dupina Bojana dobili brojne pozive.

Tako su im se danas oko podneva javili ribari s koćarice iz Paga koji su opazili da Bojan prati njihovu koću. Tada su dvije istraživačke ekipe s Murtera i Lošinja pratile Bojana u vremenu od 14 do 15 sati kako bi popratili njegovo zdravstveno stanje. Opažen je južno od otoka Planika, a viđen je u društvu s dupinom imena Dante, također jednim od rezidentnih dupina Lošinjskom područja.

Detaljnijim pregledom rane i fotografija te konzultacijama sa profesionalnim podvodnim ribolovcima ekipa instituta ‘Plavi svijet’ utvrdila je da je dupin pogođen 7mm debelom i 100-110 cm dugom inox sulicom pneumatske podvodne puške kojim se love zubaci i feluni (gof) i slične brze ribe. Ovakva pneumatska puška ima izuzetno snažan udarac. Na vrhu sulice nalazi se strijela sa perom dužine oko 7,5 cm koja je trenutno zabijena u tijelo dupina te spriječava ispadanje.

‘Dupin se danas ponašao normalno, dakle bez znakova iscrpljenosti no s obzirom da ne znamo kako će ozljeda dalje utjecati na dupina, i dalje molim građane da nam dojave opažanja ove životinje kako bi mogli pravovremeno djelovati ako bude potrebno’, napisao nam je Dr. sc. Draško Holcer, predsjednik Instituta Plavi svijet.

Iz instituta se zahvaljuju građanima koji su ih zvali te slali e-mailove protestirajući protiv ovakvog nasilja nad životinjama.

Tekst: Dnevnik.hr
Fotografija: Plavi Svijet

Sličan sadržaj