CRIKVENICA DOBIVA MODERNU AUTOMATSKU METEOROLOŠKU POSTAJU


Između male palade i gradskog plivališta u Crikvenici priprema se teren za postavljanje modernije automatske meteorološke postaje. Sofisticirana oprema otkrivat će nam temperature i sve ostale meteorološke podatke bez kojih je danas život gotovo nezamisliv.

Nova postaja neće otkrivati toplu vodu već će nastaviti putem svojih prethodnica koje već 122 godine bilježe crikveničke meteorološke podatke. Što bi stare postaje šapnule novoj kolegici o crikveničkim temperaturama, vjetrovima, kišnim i sunčanim danima?

Sigurno podatak o prosječnoj godišnjoj temperaturi od 14 stupnjeva. O srpnju kao najtoplijem mjesecu u godini u kojem prosječna temperatura iznosi 24 stupnja. I o siječnju, kao najhladnijem mjesecu, s prosjekom temperature od sedam stupnjeva.

Naravno, ima i izuzetaka pa je ove godine veljača bila hladnija od siječnja. Srpanj nudi najviše vedrih dana i najmanje kiše. U prosjeku oko 50 milimetara po četvornom metru. Rujan je najkišovitiji sa 150 milimetara. Crikvenička mikroklima je gotovo čudesna. Mješavina šumskog i morskog zraka nudi idealne uvjete za zdravstveni turizam.

Crikvenicu od hladnoće sa sjevera čuvaju brežuljci Drenin i Obra. Od južnih vjetrova i oluja štiti je Krk. Zna u Crikvenici i zapuhati. Doznalo se to jako dobro prošle godine kada je bura divljala danima.

Iako će dugogodišnja motriteljica crikveničke meteorološke postaje Anđelka Radil reći da su bure danas ipak slabije. U jednoj godini čak 25 posto dana nosi bonacu. U 24 posto dana puše bura, u deset posto jugo, u sedam posto maestral.

Crikvenička meteorologija ima i svojih mana. To je mjerenje temperature mora. Bova s termometrom postavljena je na ušću Dubračine, a ne na nekoj od plaža na kojima je more znatno toplije. I često se ljudi čude kad vide izvješća o niskoj temperaturi mora u Crikvenici.

Razlika je prilična. Kada se na ušću Dubračine izmjeri 24 stupnja, more na plažama već grije s 27 stupnjeva. Postoje šanse da se »nepravda« ispravi.

Crikvenica ima jednu od najstarijih meteoroloških knjiga, zajedno sa Osijekom. Nažalost, od 1990. godine nema publikacije koja bi otkrivala meteorološke crikveničke podatke i tajne.

Peta postaja u Hrvatskoj

Zanimljivih meteoroloških podataka sigurno ne bilo da Crikvenica nema tradiciju meteoroloških postaja. U hrvatskom puku omraženi ban Khuen Hedervary učinio je i pokoje dobro djelo. Kako je često posjećivao Crikvenicu, shvatio je da gradu s takvom klimom treba meteo postaja. Još prije toga, 1785. godine, liječnici su imali obavezu izvješćivati o meteorološkim prilikama u poznatom lječilištu. Crikvenica je peti grad u Hrvatskoj koji je dobio meteorološku postaju. Prvi je Cres. Postaja koja se nalazu u Parku Stjepana Radića postavljena je 1901. godine, instrumenti stari 84 godine još uvijek se drže iako ih je tehnologija odavno pregazilo. Mjesto gdje se danas postavlja automatska postaja postalo je lokacija za meteorološku postaju tek 1961. godine. Dotad je postaja lutala Crikvenicom.

Tekst i foto: Novi list

Sličan sadržaj