DHMZ: Rijeka će tek iduće godine dobiti plutaču za mjerenje temperature mora

Poznato je da svi veći gradovi na hrvatskoj obali imaju svoja mjerenja temperature mora, a da Rijeka to nema. Zbog toga smo se još 2016. s upitom obratili DHMZ-u, čiji odgovora tada nismo dobili. No, zato su nam prošle godine, baš negdje u ovo doba odgovorili da će Rijeka dobiti svoja mjerenja u sklopu projekta METMONIC.

Kako je od tada prošla godina dana, ponovno smo se javili DHMZ-u u nadi da će nam moći točnije navesti kada bi to moglo biti.

Javio nam se voditelj projekta METMONIC Stjepan Ivatek-Šahdan te nas izvjestio da je postavljanje plutače za mjerenje temperature mora na području Rijeke planirano tek za sljedeću godinu, jer je potrebno dobiti suglasnost za postavljanje plutača na svih 28 lokacija duž Jadrana kako bi mogli raspisati javnu nabavu za uslugu izrade sidrenih linija (betonski blok+lanac+konop) i sidrenja plutača. Plutače su trenutno u testnom radu na kopnu kako bi se ustanovila pouzdanost prijenosa podataka s plutače u bazu podataka i ispravnost rada osjetnika za mjerenje temperature.

U srpnju je planirano postavljanje velike meteorološko-oceanografske plutače u Kvarnerskom zaljevu. Predviđena lokacija je na slici u naslovu.

Sličan sadržaj