DHMZ: Za vikend snijeg u gorju, ali i ponegdje u nizinama

Prognoze promjene vremena iz dana u dan potvrđuju da će u Hrvatskoj tijekom vikenda ciklona donijeti obilnu kišu, mjestimice i snijeg, a na Jadranu jak i olujan vjetar.

Već danas u večernjim satima na Jadranu će pojačati jugo kao najava stvaranja ciklone u zavjetrini Alpa, a sutra će s njenim premještanjem preko Jadrana jako i olujno jugo okretati najprije na jugozapadnjak, u Dalmaciji s udarima i do 100 km/h, dok će na sjevernom Jadranu poslijepodne zapuhati bura. Tijekom noći i u nedjelju ujutro bura će ponegdje biti jaka i olujna, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima do 150 km/h, no zatim će malo oslabjeti. Stvaranje i približavanje ciklone Jadranu pratit će i izražen pad tlaka zraka, do 25 hPa. Danas je tlak zraka sveden na razinu mora posvuda viši od 1015 hPa, a sutra će na kopnu biti niži od 1000 hPa, na Jadranu niži i od 990 hPa.

U subotu se obilna oborina (Slika 1.) očekuje ponajprije u gorskim predjelima, unutrašnjosti Dalmacije te na sjevernom Jadranu, a drugdje je manje vjerojatna. U većini krajeva izgledne su količine preko 30 l/m2, a lokalno i do 100 l/m2, naizglednije u Lici.
pr20112015_1x

Slika 1. Prognoza modelom ECMWF za ukupnu oborinu u 24 sata, za razdoblje od subote 00 UTC do nedjelje 00 UTC

Kiša će uz dotok vrlo hladnog zraka i nagli pad temperature u Gorskoj Hrvatskoj, ali i drugdje u gorju, brzo prelaziti u susnježicu i snijeg tijekom subote poslijepodne, a u Gorskom kotaru moguće već i prijepodne. Do kraja subote susnježica i snijeg mogući su ponegdje i u nizinama sjeverozapadne i istočne Hrvatske, osobito u Banovini i Posavini te u unutrašnjosti Istre i riječkom zaleđu.

U gorju će se snijeg zadržavati na tlu jer će se temperatura spustiti i u negativne vrijednosti, a izgledno je da će ga do nedjelje ujutro biti između 10 cm i 40 cm (Slika 2.). Stoga treba biti pripravan i na otežane zimske uvjete na prometnicama u gorju, osobito na dijelovima prometnica na većim visinama i prijevojima.
pr20112015_2x

Slika 2. Prognoza modelom ECMWF za nastajanje snježni pokrivač do nedjelje u 06 UTC

Snijeg će se u nizinama uglavnom topiti na tlu jer će temperatura zraka ostati u pozitivnim vrijednostima, a tlo je još i razmjerno toplo zbog iznadprosječno toplog vremena ovih dana i proteklih tjedana. Ako će se u nizinama snijeg ponegdje i zadržati na tlu, ne nužno i na prometnicama, on neće biti značajan i moguć je tek tanji pokrivač od nekoliko centimetara.

Ako se sjetimo narodne poslovice: “Sveta Kata, snijeg na vrata!”, koja nam govori da je u prošlosti najčešće počelo sniježiti oko blagdana Svete Katarine (24. studenoga), možemo zaključiti da se nakon dugog iznadprosječno toplog i suhog razdoblja ipak, barem nakratko, vraćamo u vremenske uvjete primjerenije ovom dobu godine.

Sličan sadržaj