NOAA: Listopad 2015. rekordno najtopliji listopad na Zemlji

noaa2
Američka Državna uprava za oceane i atmosferu objavila da je listopad 2015. godine rekordno najtopliji listopad na Zemlji.

Rekordna toplina u listopadu bilježila se na jugu i jugoistoku Azije, u dijelovima središnje i južne Afrike, većem dijelu Srednje Amerike, u sjevernim dijelovima Sjeverne Amerike, te u južnoj polovici Australije.

Prosječna temperatura u cijeloj Australiji tijekom listopada je za 2.89°C viša od prosjeka. Toplije od prosjeka bilo je u većem dijelu Novog Zelanda, gdje je temperatura u listopadu za 0.6°C viša od prosjeka.
Glavni grad Farskih otoka, Torshavn, zabilježio je svoj najtopliji listopad od 1920. za više od 2°C višom temperaturom od prosjeka.

Oceanija i Afrika također su bili rekordno topli.

Nešto hladnije od prosjeka zabilježeno je u Argentini, na sjeveroistoku Kanade, u dijelovima Japana i Rusije.

Prosječna temperatura diljem svjetskih kopnenih površina u listopadu bila je za 1.33°C viša od prosjeka za 20. stoljeće. To nadilazi prethodni rekord postavljen u listopadu 2011. godine za 0.17°C.

Uz snažno djelovanje El Nina, globalna površinska temperatura mora ja za 0.85°C viša od prosjeka za 20. stoljeće.

Ostala područja diljem svjetskih oceana također su doživjela rekordnu toplinu, uključujući cijeli Indijski ocean.
Prosječna globalna temperatura kopna i oceana u listopadu 2015. godine je bila za 0.98°C veća od temperaturnog prosjeka za listopad za 20. stoljeće.
noaa1
Slika pokazuje klimatsku ocjenu listopada 2015. prema raspodjeli percentila.

Naslovna foto: NOAA/ Karta temperaturnih odstupanja kopna i oceana u listopadu 2015. godine, u odnosu na prosjek za razdoblje 1981.-2010.

Sličan sadržaj