Dijelovi Gorskog kotara bit će bez struje više od 10 dana


Nakon dramatičnog ledenog vikenda Gorski kotar i u prvi je tjedana veljače ušao kao područje u kojem se život odvija iznimno otežano, a najgore je što na vidiku nema nekog bitnijeg poboljšanja. Naime, sve je očitije da će za rješavanje glavnog problema – a to je opskrba električnom energijom – trebati više dana pri čemu se govori čak i o razdoblju od 10 do 14 dana za najnepristupačnija područja. I to samo u slučaju ako se vrijeme popravi. Ovako dug period za popravak velikih oštećenja rezultat je činjenice da je veliki dio električne mreže Gorskog kotara vezan uz nadzemne vodove pri čemu su noseći stupovi vrlo često u šumi i do njih je sada, što zbog nepristupačnog terena, što zbog leda koji caruje šumom, nemoguće doći.

Radnici HEP-a na terenu zaista čine sve što mogu i kroz danonoćni rad trude se popraviti kvarove i osigurati opskrbu električnom energijom, ali količina štete tolika je (srušeno je, za sada, više od 200 stupova) da se često zna dogoditi da tek što poprave jedan kvar, do novog problema s prekidom energije dolazi na drugom mjestu. Da bi bar djelomično pripomogli u odvijanju najosnovnijih akjtivnosti iz HEP-a su na goransko područje uputili sedam generatora – četiri u područje Čabra te po jedan u Mrkopalj, Vrbovsko i Crni Lug.
U svakoj goranskoj lokalnoj samoupravi stanje je iznimno teško, a najgore je u onima u kojima je župan Zlatko Komadina u subotu proglasio stanje elementarne nepogode – Čabru i Fužinama.

U Čabar su u ponedjeljak stigli i čelnici policije – glavi ravnatelj MUP-a Hrvatske Vlado Dominić, načelnica Policijske postaje Primorsko-goranske županije Senka Šubat te načelnik Policijske postaje Delnice Marinko Puškarić.

U njihovom je društvu bio i dožupan Petar Mamula koji nam je potvrdio kako je stanje zaista teško.

– Ono što ohrabruje je da su se ljudi na ovom području jako dobro organizirali i čine sve da umanje probleme. Jedino mjesto do kojeg se zbog porušenih stabala na prilazima s obje strane još uopće ne može doći je Plešce, a u Prezidu i Tršću sve je uočljivija nestašica vode. Najveći problem svakako je opskrba električnom energijom, a te se muke pokušavaju umanjiti dopremom agregata od kojih bi još jedan veliki trebao ovih dana biti smješten u Prezidu kako bi osigurao opskrbu vodom. Budući da tri agregati troše velike količine energije, morat ćemo već u tijeku ovog tjedna osigurati prijevoz dvije-tri cisterne goriva, a direktnu pomoć na terenu obećalo je i čelništvo Policije koje će poslati ekipe Specijalne policije iz Rijeke i Zagreba s nekoliko terenca i oni će biti na raspolaganju ljudima na području Policijskih postaja Čabar i Tršće. U organizaciji Primorsko-goranske županije pobrinuli smo se za troje dijaliziranih s ovog područja i oni će sljedećih tjedan dana biti smješteni u Rijeci, rekao je dožupan Mamula naglasivši kako će Županija i dalje aktivno pratiti stanje na terenu i reagirati kad bude potrebno.

Stanje je iznimno teško i kad je riječ o telefonskim i vezama mobilne telefonije. Nenad Kučan, voditelj specijalističke grupe za vezu Hrvatskog T-coma, regija Zapad potvrđuje kako nikad nije vidio ovakvu situaciju.
– Obišli smo Lokve i Fužine i stanje je svuda teško, najgore možda u Belom Selu. Naravno, strah me da je stanje još gore na čabarskom području do kojeg još ne možemo ni doći. Trenutačno nam je u prvom planu rad vezan uz uklanjanje svega što bi moglo ugroziti ljude, dakle vodova i ostalu infrastrukture, a nakon toga krenut ćemo i na popravke te uspostavu veza. Kad će to biti zaista je teško prognozirati, rekao je Kučan.

Tekst: Novi list
Foto: Marin Paškvan/RIMETEO

Sličan sadržaj