I dalje opasno kroz Gorski kotar: Poledica, tuneli bez struje, u prekidu željeznički pravac Rijeka – Ogulin


Situacija niti danas nije ništa bolja u Gorskom kotaru. Struja se povremeno pojavi pa nestane, a u mnogim područjima uopće nije ni dolazila, jer su u tijeku još veliki zahvati na elektronegetskoj mreži koja je poharana ledenom kišom. Vatrogasci iz cijele županije pomažu u raščišćavanju srušenih stabala, a pri tom je nažalost jedan i ozlijeđen. Dok se sve vrati u normalu može proći i 15 dana, jer se zbog snijega i leda ne može pristupiti oštećenim ili srušenim električnim stupovima.

Prema informacijama našeg kolege Marina, s kojim smo u kontaktu preko mobitela, u Delnicama je sve okovano ledom, sinoć je grad bio bez struje, danas dolazi do povremenih nestanaka. Vatrogasci su prolazili gradom i na razglas informirali ljude da ostaju u svojim domovima.
Kako to izgleda fotografijom, možete pogledati OVDJE.

Na cesti i dalje veliki problemi. Iz HAK-a čitav niz obavijesti:

Od 16 sati, zbog poledice i srušenih stabala, zatvorene su sve državne, županijske i lokalne ceste na području Vrbovskoga, Delnica, Čabra i Gornjeg Jelenja, među njima također i:
– D3 stara cesta kroz Gorski kotar na dionici Kikovica-Gornje Jelenje-Sopač,
– D32 Gornje Jelenje-Delnice-Tršće-Smrečje-Gerovski kraj-Crni Lug-Parg,
– D42 Ljubošina- čvor Ogulin- Josipdol- Poljanak- Selište Drežničko na dijelu Plaški- Poljanak
– D501 Gornje Jelenje- Oštrovica
– ŽC5031 Čabar-Plešce,
– ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje,
– ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine,
– ŽC5068 Vrata (spoj sa autocestom)-BeloSelo-Bukovac,
– ŽC5185 Mali Lug-Zamost i
– LC58036 Vrbovsko-Kučaj-Okruglica.

U Gorskom kotaru, kolnici su mokri i skliski, a zbog niskih temperatura upozoravamo na moguću poledicu.
Vozi se usporeno zbog mjestimično razmočenog snijega na kolniku te zbog nestanka električne energije u pojedinim tunelima na autocesti A6 Rijeka- Zagreb između čvorova Vrata i Bosiljevo 2, no autocesta je otvorena za sve skupine vozila.

Iz HŽ-a obavijest da je zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta zatvorena za promet dionica riječke pruge između Ogulina i Rijeke. Umjesto vlakova broj 700, 701, 702, 4000, 4001 (Rijeka – Zagreb – Rijeka) na relaciji Ogulin – Rijeka – Ogulin voze autobusi bez zaustavljanja jer usputnim željezničkim kolodvorima i stajalištima nije moguće pristupiti.

S naše strane upozorenje da je i tijekom utorka u Gorskom kotaru moguća kiša koja se smrzava u dodiru s tlom. Dobra je vijest je da će kako tjedan bude odmicao kraju bivati sve toplije. Neće biti stabilno, ali barem neće biti leda, dok će se snijeg otapati.

Sličan sadržaj