Do vikenda stabilno, zatim nova južina

Izvor naslovne ilustracije : Neverin
Prikaz trenutne sinoptičke situacije opisane u prvom odlomku pod “Sinoptička situacija”.

Prošli je vikend donio prvo jače zahladnjenje kao uvod u kraj ljeta i početak jeseni koja nam kalendarski stiže ovoga petka (23.09.). Osim velikih količina oborina koje su lokalno pale, najviši vrhovi Hrvatske dobili su i prvu porciju snijega, a na Kvarneru je zapuhala olujna bura. Vrijeme će se u ovome tjednu malo stabilizirati, ali ne zadugo jer već krajem vikenda stiže uvod u novu promjenu koja bi mogla potrajati i nekoliko dana.

Sinoptička situacija

Za sunčano i stabilno vrijeme narednih će dana biti zaslužna prostrana anticiklona koja se centrom nalazi kod Engleske, a zahvaća područje od Azora pa skroz do Skandinavije djelujući tako na cirkulaciju vjetra na tom području (u smjeru kazaljke na satu) pa se prema nama zbog toga trenutno spušta vjetar sa sjevera kontinenta.

Taj vjetar sa sobom donosi hladan (svjež) zrak koje će se zadržati nad našim područjem do petka jer bi se centar anticiklone do tada trebao pomicati od Engleske prema Hrvatskoj, a zatim dalje na jugoistok kontinenta. Prilikom prolaska centra anticiklone preko Hrvatske (petak), oslabit će i strujanje sa sjevera te će ga zamijeniti jugozapadno strujanje koje će postepeno donositi malo topliji , ali i vlažniji zrak.

U isto vrijeme na Atlantiku će se razviti nova anticiklona koja će zahvatiti sjeverne krajeve i povući novu turu hladnoga zraka prema zapadnoj Europi pri čemu će tijekom subote doći do razvoja ciklone na području Španjolske što će dodatno pojačati jugozapadno visinsko strujanje prema našem području. Ciklona bi zatim trebala postepeno prilaziti prema našem području što će za posljedicu imati povećanje naoblake već tijekom subote te moguću kišu od nedjelje. O daljnjem i detaljnijem razvoju situacije čitajte za vikend, a do tada preporučujemo da iskoristite još par ovih idealnih dana jer dugoročne stabilizacije nema na vidiku.

Prikaz sinoptičke situacije u petak navečer kada je vidljivo stvaranje ciklone kod Španjolske te uzročnika anticiklone na Atlantiku. Vidljiva je i anticiklona koja je prošla preko našeg područja i sada se nalazi kod Bugarske. Izvor : Neverin

Detaljna prognoza vremena za PGŽ

Srijeda na Kvarneru pretežno vedra dok u Gorskom kotaru uz umjerenu naoblaku. Puhat će jaka do olujna bura, na poznatim lokalitetima i s orkanskim udarima, a u Gorskom kotaru povremen slab do umjeren sjeveroistočnjak. Vjetar će malo oslabiti navečer. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, na jugu Kvarnera do 18°C, a u zaleđu Rijeke do 5°C dok u Gorskom kotaru 2 – 7°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Prikaz udara vjetra u srijedu ujutro. Vidljivi su olujni do orkanski udari (>20 m/s) u Velebitskom kanalu. Izvor : Istramet

Četvrtak također pretežno vedar, no nije za isključiti i prolaznu umjerenu naoblaku, osobitu u gorju. Bura na Kvarneru ujutro i navečer tek umjerena, a lokalno i jaka dok sredinom dana povremena i slaba. U gorju slab povremen sjeveroistočnjak. Jutarnja temperatura na Kvarneru 8 – 13°C, regionalno 1 – 3°C toplije ili hladnije, a u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 15 – 20°C, a u Gorskom kotaru 9 – 14°C.

Prikaz minimalne temperature u četvrtak. Izvor : Meteoadriatic

Petak pretežno vedar osim sredine dana kada je izgledna povremena umjerena naoblaka. Najvedrije će se zadržati na jugu Kvarnera. Bura će se do sredine dana potpuno smiriti, a zatim slijedi okretanje na slab jugozapadnjak i jugo, u gorju slab vjetar promjenjiva smjera. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10 – 15°C, a u zaleđu Rijeke do 6°C dok u Gorskom kotaru 1 – 6°C. Tijekom dana na Kvarneru 16 – 21°C, a u Gorskom kotaru 10 – 15°C.

Subota promjenjiva uz porast naoblake tokom cijeloga dana. Jugo će ojačati, a temperaturno stupanj dva toplije.
Nedjelja nestabilna, uglavnom oblačno uz povremenu kišu ponajprije u zaleđu Rijeke i Gorskom kotaru.

Sličan sadržaj