Dobrodošla jeseni krasna

Jesen u Lici, Otočac

Tiho, o tiho govori mi jesen;
šuštanjem lišća i šapatom kiše.

Ovim stihovima započinje pjesma o jeseni, našeg pjesnika Dobriše Cesarića, a upravo nam je u 09:50 sati i stigla ta krasna, plodna, lijepa jesen.

Rujanski ekvinocij obilježava službenu promjenu godišnjih doba širom svijeta. Danas, 23. rujna, ljeto će se na sjevernoj hemisferi službeno pretvoriti u jesen, dok će u isto vrijeme južna hemisfera doživjeti prijelaz iz zime u proljeće.

Jesenska ravnodnevnica obično pada ili 22. ili 23. rujna. Međutim, 2019. godina je jedina godina između 2016. i 2022. kada ravnodnevnica pada na posljednji od dva datuma. Razlog zbog kojeg se datumi periodično mijenjaju povezan je sa Zemljinim ‘putovanjem’ oko Sunca. Jedna se kalendarska godina sastoji od 365 dana, međutim, Zemlji je potrebno 365,25 dana da napravi svoj obilazak oko Sunca.

Ova mala, ali značajna razlika, uzrokuje pomicanje vremena i datuma ekvinocija, ali i solsticija. Kako bi se nadoknadila razlika, svake četiri godine na kraju veljače dodaje se dodatni dan koji onda tu godinu svrstava u prestupne godine.

U vrlo rijetkim slučajevima jesenja ravnodnevnica može pasti 21. ili 24. rujna.

Prema TimeandDate.com, nije bilo ekvinocija 21. rujna već nekoliko tisućljeća, ali dogodit će se dva puta u 21. stoljeću: 2092. i 2096. Ravnodnevnica koja pada 24. rujna dogodila se u novije vrijeme 1931., ali neće se ponoviti sve do 2303.

Ta ljetos smo svakog dana znoj lili… dok nas žarko sunce peklo s našeg neba plavetnoga, o jeseni rana! (A.B.Šimić)

Sličan sadržaj