Kalendarska jesen počinje u znaku kišovitog vremena

Za nama je većinom stabilan tjedan u kojem se osim lijepog i temperaturno ugodnog vremena može jedino istaknuti oslabljena fronta koja je utjecala na vrijeme tijekom utorka i srijede.
Ta je promjena donijela tek višesatnu naoblaku, uglavnom bez kiše, no u danima nakon osjetno je zahladnjelo, a na Kvarneru je zapahala jaka bura.
U tjednu koji je pred nama stabilnih dana će biti vrlo malo. Na vrijeme će utjecati više brzopoteznih ciklona od kojih bi svaka mogla rezultirati kišom kod nas.

Sinoptička situacija: Niz ciklona

DHMZ

Trenutno se nalazimo u polju izjednačenog tlaka zraka koji postepeno opada, a razlog je približavanje ciklonalnog sustava koji se smjestio na sjevernom Atlantika (južno od Islanda) te je svoju frontu spustio do Alpa pri čemu se počela formirati sekundarna ciklona.
Ta je ciklona već u ovim trenucima počela utjecati na vrijeme kod nas donoseći nam prvi val kiše nakon višednevne pauze.
Ciklona bi se tijekom ponedjeljka trebala potpuno formirati te započeti put prema jugoistoku da bi se već u noći na utorak odmaknula od našeg područja donoseći nam kratak predah od kiše.

Već tijekom srijede s Atlantika dolazi nova fronta koja će u Genovskom zaljevu stvoriti novi sekundarni centar, no zasad se čini dosta slabiji od trenutnog.
Sinoptička situacija do kraja tjedna ne izgleda stabilno. Jedan od utjecaja na to ima Azorska anticiklona koja je oslabila što omogućuje ciklonama koje se stvaraju između Grenlanda i Kanade slobodan put preko Atlantika do Europe.

Prognoza vremena i izgledi vremena do petka

Ponedjeljak donosi potpuno oblačno i kišovito vrijeme. Kiša će najjače padati ujutro i poslijepodne kada može biti i jačih grmljavinskih pljuskova, osobito u zaleđu Rijeke. Ukupno bi oborina trebalo pasti između 5 i 30 mm, lokalno i do 50 mm, osobito u zaleđu Rijeke. Vjetar će tijekom noći okrenuti s juga na istočnjak, a zatim sredinom dana na sjeverozapadnjak te do kraja dana postepeno na buru. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13-18°C, u Gorskom kotaru 9-14°C. Tijekom dana maksimalna temperatura na Kvarneru 17-22°C, a u Gorskom kotaru 15-20°C.

Utorak donosi promjenjivo vrijeme. Još tijekom noći uz prolazak fronte može biti jačih nestabilnosti, a zatim do kraja dana uz umjerenu naoblaku lokalne i slabe prolazne oborine. Vjetar će puhati sjevernih smjerova umjerene jačine, a od poslijepodneva u slabljenju. Jutarnja temperatura na Kvarneru 10-15°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 6-12°C. Tijekom dana na Kvarneru 19-24°C, a u Gorskom kotaru 16-21°C.

U srijedu će ponovno već od jutra naoblaka biti sve gušća, a popodne i navečer može biti povremene slabe do umjerene kiše. Vjetar u okretanju na slabo do umjereno jugo. Jutarnja temperatura na Kvarneru 9-14°C, lokalno koji stupanj više, a u Gorskom kotaru 5-10°C. Tijekom dana na Kvarneru maksimalno 18-23°C, a u Gorskom kotaru 15-20°C.

Četvrtak i petak promjenjivi, a zatim vikend ponovno u znaku nestabilnosti. Temperatura bez veće promjene.

Sličan sadržaj