Dobro je imati česte potrese, evo i zašto

Učestala podrhtavanja tla koja su se u Rijeci mogla osjetiti proteklih dana, zapravo su jako dobra stvar. S više redovitih potresa manje magnitude, dolazi do redovitog oslobađanja energije, koja se ne akumulira. Da je suprotno, odnosno da se energija nakuplja i da nema manjih i čestih podrhtavanja, dogodio bi se jaki potres, posebno jer se riječko područje, uz zagrebačko i dubrovačko ubraja u najugroženije dijelove Hrvatske što se potresa tiče.

U Rijeci je moguć potres predviđene magnitude 6.3 po Richteru, a prema izjavi profesora emeritusa za Novi list Mehmeda Čauševića s Građevinskog fakulteta u Rijeci ni tada ne bi bilo žrtava, jer su građevine u Rijeci, naročito one mlađe od 25 godina, prema njegovim riječima, apsolutno sigurne.

– Bilo bi oštećenja građevina, ali ne i ljudskih žrtava. Kod velikih potresa konstrukcija građevine smije se, čak i mora, oštetiti kako bi se potrošila seizmička energija koju potres razvija te se izbjegle ljudske žrtve. Međutim, to također ne znači da bi se naši stari objekti pri jačem potresu srušili, jer svojim volumenom oni su podobni za seizmički aktivna područja – zaključuje Čaušević.

Sličan sadržaj