Drama pred Meksikom: Uragan Patricia eksplozivno ojačao na 5. kategoriju! / Vjetar puše brzinom od 325 km/h!

ep201520_sat

Uragan Patricia pretvorio se u tropsko čudovište koje Meksiku sprema katastrofu! Postao je najjači tropski sustav ikad zabilježen na istočnom Pacifiku. Uragan 5. kategorije na kopnu Meksika očekuje se kroz idućih 12 sati. O razmjerima katstrofe ne treba niti govoriti, dovoljno je reći 325 km/h. Podatak je to od kojeg se doslovno ledi krv u žilama. Radi se o stalnoj brzini vjetra, ne o udaru! Udari su još i jači! Ako dodamo tome i preko 500 mm kiše, katastrofa je premala riječ da bi opisala moć ovog čudovišta.

Potpuno je izigrala sve prognoze, koje joj nisu davale veće šanse od 2. ili 3. kategorije, i postala jedan od najjačih tropskih sustava ikada na svijetu!
Osim toga, srušila je još jedan rekord. Postala je prvim uraganom s tlakom od 880 hPa.

Prema posljednjim informacijama, manje od 200 km/h dijeli njen centar od ulaska na kopno. Vjetar, kiša, poplave, odroni, valovi, struje. Doslovno sve od navedenog prijeti meksičkoj obali zbog čega su na snazi upozorenja, a izvršena je i evakuacija dijela obale.

Glavni uzrok njenom jačanju je temperatura površine oceana od čak 32°C, uzrkovana fenomenom El Nino. Tako je fenomen stvorio još jedan po život opasan fenomen koji se vjerojatno više neće nikada pojaviti s tim imenom u kalendaru tropskih aktivnosti na istočnom Pacifiku. Da smo bar u krivu!

Sličan sadržaj