Oluja sa Sredozemlja utječe na vrijeme u južnoj i jugoistočnoj Europi

Clipboard01

Još jedna u nizu Sredozemnih ciklona premješta se južnim Sredozemljem donoseći obilne oborine južnoj i jugoistočnoj Europi, a u dane vikenda premjestit će se i na Bliski istok.

Ciklona je nastala uz afričku obalu tijekom srijede šireći pljuskove praćene grmljavinom na jug Italije, a do večeri se pljuskovi očekuju u Grčkoj i Albaniji.

U četvrtak će se jezgra nestabilnosti nalaziti nad užim područjem Balkana, dok će se vrijeme na jugu Italije stabilizirati, uz moguće pljuskove.
Kiša će se tijekom četvrtka sporo premjestiti sve do Turske, a pljuskovima s grmljavinom bit će pogođen jug zemlje.

Južni Balkan i dijelovi Turske imat će kišovito i nestabilno vrijeme i u petak, a zatim će se sustav premjestiti u Aziju.

Između 25 i 50 mm kiše može pasti od južne Italije do Albanije, a na području Turske i do 100 mm što može stvoriti i lokalne bujične poplave.

Naposljetku spomenimo i temperature. Upravo područje istočnog Mediterana bilo je najtoplije u protekla 24 sata. Temperatura se na Cipru popela i do 32°C, a vruće je bilo i u pojedinim dijelovima Grčke i Turske.
Prava je suprotnost u Skandinaviji čiji je sjever već ušao u debelu zimu, a temperatura se ni tijekom dana ne diže iznad nule, a na Svalbardu niti iznad -5°C.

Naslovna: Današnja satelitska snimka otkriva oblacima prekriven jug Sredozemlja, dok je u Hrvatskoj vedro. Izvor: NASA

Sličan sadržaj