Uragan Olaf postavio rekord / Patricia prijetnja Meksiku / Koppu donio lokalno i preko 1000 mm kiše!

olaf

Na svjetskim morima trenutno su aktivna 4 tropska sustava: tropska depresija Koppu, Tajfun Champi, uragan Olaf i tropska oluja Patricia. Svi su oni raspoređeni u Tihom oceanu.

Uragan Olaf najjači je od svih spomenutih tropskih sustava. Trenutno ima snagu uragana supersnažne 4. kategorije, a podaci dobiveni satelitskim mjerenjima kažu kako je stalna brzina vjetra 215 km/h. Olaf se nalazi u središnjem Pacifiku, jugoistočno i dovoljno daleko od Havaja, a samo zahvaljujući obližnjoj cikloni nad Havajima, neće doći do direktnog udara na otočje, jer će ga ta “obična” ciklona skrenuti istočnije.
Havaji neće moći izbjeći potpuno njegov utjecaj posebno u vidu visokih valova koje stvara Olaf i šalje na otočje.
Uz njega vežemo i jedan rekord. Otkako postoje mjerenja nije se dogodilo da u ovom dijelu Pacifika tako kasno u godini nastane i opstane tako snažan tropski sustav.
Nakon što ga ciklona preusmjeri u smjer sjeveroistoka, započet će njegovo slabljenje no ne vidi se i potpuni raspad.

Drugi na trenutnoj ljestvici najjačih tropskih sustava je tajfun Champi. Nekadašnji supertajfun sa stalnom brzinom vjetra preko 241 km/h trenutno je “samo” tajfun 1. kategorije uz vjetrove od 130 km/h. Kreće se u smjeru datumske granice prema sjeveroistoku, a jugoistočno od Japana.
Ranije je već prešao znatno jači preko sjevernih Marijana, a sada nastavlja svoj put uz očekivano slabljenje koje bi trebalo nastupiti do kraja tjedna.

Još malo slabija od Champija, ali osjetno opasnija je tropska oluja Patricia, uz samu meksičku obalu, s potencijalom jačanja na uragan uz prognozirani direktan udar na kopno. Nastala je u utorak južno od južne meksičke obale, donoseći pljuskove Srednjoj Americi, a već tijekom srijede ta se granica pomaknula sjevernije prema Meksiku.
U Gvatemali je već palo do 400 mm kiše od nedjelje, a u južnom Meksiku i Belizeu do 100 mm. Obilne oborine tek slijede jer se očekuje intenzitet kiše od 50 mm na sat.
Prema, prognozi, ojačat će na uragan 1. kategorije prije nego uđe na kopno, a to bi se trebalo dogoditi već u petak navečer.
Meksiku, a posebno obalnim područjima izvjesna je obilna oborina, poplave, odroni, valovi i plima, a do nedjelje Patricia će već biti duboko u unutrašnjosti zemlje, uz slabljenje.

U cijeloj ovoj tropskoj priči, dobra je vijest da se nekadašnji supertajfun Koppu smirio na Filipinima koje je teško devastirao doslovno prolazeći preko većeg dijela zemlje. Podsjećamo, prvo je po landfallu skoro došao do zapadne obale Luzona, a zatim skrenuo prema sjeveru uz slabljenje, ali i usporavanje što je prouzročilo dodatne nevolje. Trenutno nad morem sjeveroistočno od Filipina ima status tropske depresije pred raspadom. Očito se predugo zadržao nad kopnom koje ga je oslabilo, tako da cijela najava o obilnoj kiši na Tajvanu, Japanu, istočnoj Kini pada u vodu, što je naravno odlična vijest, a ujedno pokazuje koliko je prognozirati kretanje tropskih sustava nezahvalan i težak posao.
Prema posljednjim saznanjima do srijede navečer, poginulo je najmanje 47 ljudi. Do utorka ujutro u gradu Baguio palo je više od nevjerojatnih 1000 mm kiše! Da bi ilustrirali koliko je to puno oborine, spomenut ćemo godišnji riječki prosjek od oko 1500 mm. Radi se o podatku do utorka ujutro, do službenog podatka u srijedu navečer mogao bi pasti čak i riječki prosjek. Sva ta silna kiša pala je od nedjelje!

Iako je na Atlantiku zatišje, savezne američke države Oklahoma i Teksas i bez tropskog sustava dobit će obilne oborine, jer će doći do dotoka iznimno vlažnog tropskog zraka kojeg će sa sobom donijeti tropska oluja Patricia s istočnog Pacifika. Tako će se Teksasas, Oklahoma, Louisiana i Arkansas naći na putu dramatičnog preokreta, iz višemjesečne suše u vodom zasićeno tlo uz mogućnost poplava.

Ono što prognostički materijali sugeriraju za područje Atlantika i istočnog Pacifika, je da se osim Patricije u idućih 5 dana ne očekuju nova tropska uzbuđenja. No, ipak su to tropi…

Prognozirane putanja i snaga aktivnih tropskih sustava, Izvor: WU

champi

koppu

patricia

Sličan sadržaj