Meksiko nakon Patricije / Poplave na jugu SAD-a

CSGdKpVVEAAtuNG

Unatoč nevjerojatnom jačanju, uragan Patricia, uglavnom je poštedio Meksiko. Gotovo kao laž zvuči ta vijest kad se uzme u obzir da je jedno vrijeme prije dolaska na kopno, vjetar puhao čak 325 km/h, što je Patriciu odmah svrstalo u najjači uragan ikada.

U Meksiku nije bilo žrtava, ali je počinjena materijalna šteta, a raščišćavanje je u tijeku. Oštećeno je između 3000 i 3500 kuća. Oko 250 tisuća ljudi ostalo je bez struje

Dramatičan je bio i pad tlaka zraka, u 24h spustio se i za 100 hPa.
Isto tako kako je naglo ojačao, uragan je nad kopnom brzo oslabio. Manje od 24h od ulaska nad kopno, uragan je sa 325 km/h spustio vjetar na manje od 50 km/h.

Pala je obilnija kiša, posebno u državi Jalisco, gdje se mjeri i do 300 mm, lokalno je došlo do poplava i odrona.

Razlog ovakvoj poštedi Meksika od strane uragana je taj što su vlasti izvršile odličnu pripremu za situaciju i na vrijeme s obalnog područja evakuirale stanovništvo, zatvorile zračne i pomorske luke te poznata ljetovališta u zoni udara uragana.

Veći su problemi nastali u susjednom Teksasu, gdje je stigla velika količina vlage od ostataka Patricije, ali i dotoka veće količine vlažnog i nestabilnog zraka iz Meksičkog zaljeva. Kiša pada danima, a poplavljeni su veći dijelovi Teksasa i Louisiane. Samo tijekom nedjelje palo je i dodatnih 200 mm.
Nastale su brojne bujične poplave i velika materijalna šteta.

Tako jug SAD-a doživljava novu krajnost. Nakon katastrofalne suše, na red su došle i katastrofalne poplave.

Naslovna: Breaking3zero U.S. (Twitter)

Sličan sadržaj