Kiša za kraj listopada / Početak studenoga u znaku Skandinavske anticiklone

12049290_1045227755508184_1508656086528436456_n

Ponedjeljak je bio zadnji dan dugotrajne ciklonalne aktivnosti nad našim područjem, nakon čega je uslijedila stabilizacija uz jačanje anticiklone koja djeluje i danas.

Vrijeme na Kvarneru obilježila je bura koja je podno Velebita imala i udare do 160 km/h, a sunce je obilježilo dane stabilizacije.
U Gorskom kotaru na nižim područjma u ovakvim situacijama ne bude previše sunca, dani budu tmurni i oblačni, a dolazi i do pojave jutarnje magle, koja se zna i dulje zadržati. Najviše gorje slično kao i Kvarner, imalo je dosta sunčanih sati.

Zbog dotoka hladnijeg zraka sa sjeveroistoka Europe jutra su posvuda bila hladnija. U Gorskom kotaru temperatura se spuštala i do 0°C, kao primjerice u Pargu, ali je isto tako danas porasla do 15°C, koliko je izmjereno u 13h, a još viša temperatura mjeri se u Crnom Lugu, gotovo proljetnih 18°C.
Zanimljivo je da trenutno u Gorskom kotaru uglavnom oblačno vrijeme, jedino Delnice imaju pretežnu vedrinu.

Napisali smo već, protekli dani na Kvarneru su donijeli jako puno sunca. Jutra su bila svježa, a na službenim postajama temperatura se spuštala i do 7°C. Tri dana u Rijeci, s temperaturom u 21h ispod 12°C, ostvareni su uvjeti za početak sezone grijanja. Zanimljivo je istaknuti kako od 20. listopada do danas najniža temperatura u Rijeci nije prešla 10°C. S druge pak strane, najviša dnevna temperatura rasla je i do 20°C, posebno u dane vikenda, kada je i bura oslabjela.
Na otocima su jutra bila nešto toplija, posebno na jugu pa najniža jutarnja temperatura nije nikako pala ispod 10°C, dok su najviše dnevne temperature kao i u Rijeci imale vrijednosti do 20°C.

Nedjelja prolazi na obali uz uglavnom umjereno do pretežno oblačno vrijeme, mjestimice ima sumaglice. Toplo je sa slabim vjetrom.
U 14 sati najtoplije je na postajama Mali Lošinj, Rab, Cres, Krk i Rijeka s 19°C. Slijede Kukuljanovo, Malinska i Crikvenica 18°C, Senj 17°C, Opatija 16°C.

U Gorskom kotaru umjereno je do pretežno oblačno, u Lici uz umjerenu naoblaku ima i vedrine, posebno na jugu. Također je ugodno. Parg i Zavižan mjere 15°C, Gospić i Delnice 16°C.

S novim tjednom ništa se značajnije neće promijeniti. U prvoj polovici tjedna očekujemo nastavak djelovanja anticiklone, koja će prema sredini tjedna oslabjeti i svoje mjesto prepustiti poremećaju sa Sredozemlja koji će prolazno donijeti oborine tijekom srijede i četvrtka, ali ne u značajnijim količinama.
Naime ciklona s Atlantika poslat će frontalni poremećaj do zapadnog Sredozemlja, gdje će nastati plitka ciklona koja će se do četvrtka sredinom dana premjestiti u Jadran, a zatim isto tako brzo i nestati, pa se već u petak očekuje stabilizacija vremena.
Kraj mjeseca ponovno će obilježiti anticiklona, ali i jačanje bure i sjeveroistočnjaka.

Prema današnjim prognostičkim materijalima, početak studenoga mogao bi biti u znaku snažne Skandinavske anticiklone, s čije bi se prednje strane spuštao hladniji zrak prema jugu, a u suradnji s još toplim Sredozemljem, moglo bi doći i do nastanka ciklona, kao što modeli sugeriraju.
Da se ne bi previše zalijetali iz ovakvog položaja sustava izgledno je dosta vjetra, sjeveroistočnog smjera, a ne bude li reakcije Sredozemlja tada će vrijeme obilježiti i dosta sunca na Kvarneru i u najvišem gorju.

Detaljnu prognozu vremena, koja se po potrebi osvježava i nekoliko puta (za razliku od tekstova koji se jednom napisani više ne uređuju), možete pogledati OVDJE.

Naslovna: Dario Grubišić

Sličan sadržaj