Zima u Aziji donosi nastavak suše, ali i veći broj tajfuna

650x366_10131604_asiawinter2015_16plainlang
Prema meteorolozima AccuWeathera, Aziju očekuje natprosječno topla zima.

Mogućnost završetka zimske sezone sa temperaturama ispod prosjeka, mogu očekivati područja na sjeveroistoku i sjeverozapadu Azije.

Suša će se nastaviti u većem dijelu južne Azije i Bliskog istoka. Aktivno područje sa izraženim olujama nalaziti će se od Vjetnama do jugoistočne Kine, te Tajvana, Korejskog polutoka i Japana.

Povremeni prodori hladnoga zraka mogu dovesti do veće količine snijega u većim gradovima. Ukupna količina snijega za zimu na području Tokija biti će ispod prosjeka. Očekuje se od 5 do 10 cm, i to uglavnom na kraju zime.

U Pekingu i Seulu također će biti manje snijega, te će se uglavnom kretati do 10 cm.
Seul bi u srcu zime mogao očekivati do 20 dana sa snijegom ili ledom na tlu.

Povremene prašinske oluje očekuju Izrael, Jordan, dijelove Iraka, Irana, Turkmenistana i Saudijske Arabije.

Temperaturne inverzije mogle bi biti opsežnije u odnosu na proteklu zimu, osobito na području središnje i sjeverne Indije, koje bi se mogle proširiti do Pakistana i Bangladeša. U odnosu na prosjek biti će manje frontalnih poremećaja, pa bi se magla i smog mogli zadržavati danima.

AP photo.

Tijekom ljetnih mjeseci izrazita suša zahvatila je veliki dio Indije i jugoistočne dijelove Azije, a tako će se nastaviti i tijekom zimskih mjeseci. Područja od Pakistana i Indije, pa do središnjih dijelova Vjetnama, biti će suhi, kao što je to uobičajeno u zimskim mjesecima.

AP Photo

Također suho i sušno će e zadržati u Maleziji, Indoneziji, Tajlandu, Singapuru, te južnim dijelovima Mianmara, Laosa i Filipina.

Sa 19 tajfuna od sredine listopada, rekordni broj od 20, koji je postavljen 1972 .godine, do kraja prosinca ove godine, mogao bi biti oboren.
Nakon dvostrukog prosjeka supertajfuna tijekom 2015., tropska aktivnost u sjeverozapadnom Pacifiku će se usporiti ove zime.

AP Photo.

Od 21. listopada, 2015., nastala su čak osam supertajfuna, dok je prosjek bio četiri. Aktivnost u Tihom oceanu za vrijeme zimskih mjeeci je obično mirna, pa čak i za vrijeme djelovanja El Nina.

Sličan sadržaj