Nakon kiše, zahladnjelo uz buru / Najjača u četvrtak!

10271583_1043656382331988_810761880473750758_n

U hladnijem dijelu godine kod nas u PGŽ se pojavljuju uglavnom dva tipa vremena. Prvo, ciklonalno s čestim kišama i svježinom, a oborine su kao u tjednu prije bile i obilnije. Drugi tip vremena rezerviran je za stabilizaciju vremena, odnosno za anticiklonu. Međutim, tu anticiklonu obično obilježi prodor hladnijeg zraka koji se spušta po njenoj prednjoj strani pa tako brzo osjetimo tu hladnoću i na svojoj koži. Tako je bilo i ovaj put, s time da moramo naglasiti da na nižim predjelima Gorskog kotara magla počne zauzimati sve veću ulogu, naročito u noćnim i jutarnjim satima, ali se zna dogoditi da se zadrži i veći dio dana.

Odmah čim je fronta u ponedjeljak navečer napustila naše područje, u noći na utorak vrijeme se razvedrilo, a temperatura je započela s osjetnim padom. Najniže jutarnje temperature u utorak čak su se i na Kvarneru značajno spustile. U Rijeci je izmjereno 8°C, Parg je bio na nuli, a u Malom Lošinju izmjereno je 13°C.
Uslijedio je dan prepun sunca pa je u Rijeci i Malom Lošinju temperatura porasla do 16°C, a u Pargu je bila ispod 10°C. Osjetu svježijeg vremena doprinijeo je i vjetar, uglavnom sjevernog smjera, koji nije značajnije jačao.

Vedra i dosta tiha noć rezultirala je još nižim temperaturama u srijedu ujutro. U 7 sati Cres i Bakar mjerili su 12°C, Crikvenica, Malinska i Rab 11°C, Senj 10°C, Kukuljanovo i Krk 9°C, Rijeka 8°C, a minimalne temperature bile su stupanj ili dva niže. U Gorskom kotaru i Lici uz vedrinu bilo je i magle, mjestimice i guste. Na Zavižanu je izmjereno -2°C, Gospić i Otočac mjerili su 0°C, Parg 1°C, Delnice 2°C.
Danju je izostalo potpuno sunčano vrijeme pa je srijeda ostavila dojam hladnijeg dana.
U Gorskom kotaru i Lici je umjereno do pretežno oblačno vrijeme, hladno, uz sjeveroistočnjak i istočnjak, ponegdje i jak.
U 14 sati najhladnije na Zavižanu s 2°C, Parg 8°C, Delnice 9°C, Crni Lug 10°C, Gospić i Otočac 13°C.

Na Kvarneru je šaroliko, ima vedrine ali i umjereno do pretežno oblačnog vremena, vjetrovito je, puše umjerena i jaka bura.
Rab i Mali Lošinj mjere 18°C, Bakar, Cres, Opatija i Crikvenica 17°C, Rijeka, Krk i Senj 16°C, Kukuljanovo 13°C.

Izvješće HAK-a od 14:25:
Zbog vjetra, na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga zabrana je prometa za: autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle ( I.skupina), a između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar puše na dionicama autocesta: A1 između južnog ulaza u tunel Sveti Rok i vijadukta Božići te A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić. Vozi se uz ograničenja brzine, no autoceste su otvorene za sve skupine vozila.

Prema prognostičkim materijalima trenutna naoblaka će se do četvrtka ujutro smanjiti pa nam slijedi još jedno hladno jutro, a i dan će biti hladniji zbog bure i sjeveroistočnjaka koji mogu imati olujne udare. Četvrtak će na Kvarneru i u višem gorju biti uglavnom sunčan dan, dok će na nižim predjelima Gorskog kotara biti više oblaka, jutarnje magle pa čak je moguća i rosulja ili slaba kiša.

Petak će tijekom dana biti topliji, jer će vjetrovi sjevernog smjera oslabjeti, dok se jutarnje temperature neće previše mijenjati.
U subotu tijekom dana još malo toplije, ujutro vrlo slično, dok će nedjelja ujutro biti nešto toplija od subote, a dan će biti koji stupanj svježiji.

Kompletniju i detaljniju prognozu za PGŽ koju po potrebi obnavljamo i više puta dnevno, možete vidjeti OVDJE.

Naslovna: Fužine, foto: Irena Trkulja

Sličan sadržaj