Dujuan (Kina), Marty (Meksiko), Joaquin (SAD)

at201511_5day

Imena su to trenutno aktivnih i najjačih tropskih sustava na svijetu. Dujuan i Marty, smjestili su se svaki na svojoj strani Pacifika, dok je Joaquin prisutan u Atlantiku.

Nakon što je pogodio Tajvan i obalni dio istočne Kine, obilnom kišom i snažnim vjetrom, Dujuan je oslabio na razinu tropske kišne oluje, ali i dalje nastavlja praviti probleme mnogima. Očekuje se nastavak kiše na istoku Kine, ali vjetar više ne bi trebao predstavljati probleme, bar ne dok se sustav ne pomakne prema Korejskom poluotoku i Japanu.
Nekadašnji tajfun, imao je dva direktna udara na kopno. Prvi se dogodio na Tajvanu, u ponedjeljak poslijepodne po lokalnom vremenu, a drugi u utorak ujutro na istoku Kine.
Na Tajvanu je smrtno stradalo najmanje dvoje ljudi, dok ih je 300 ozlijeđeno. Lokalno je na sjeveru zemlje palo i do 1000 mm kiše.

Na istočnom Pacifiku nalazi se nekadašnji uragan Marty. Uraganom je postao u ponedjeljak, a do srijede je oslabio na tropsku depresiju. Bez obzira na slabljenje nastavlja donositi obilnu kišu i povremeno jak vjetar jugozapadu Meksika. Zbog njegove spore pokretnosti, lokalno može pasti do 300 mm kiše, posebno na višim područjima. Prijetnja su i valovi te morske struje, zbog toga što je oluja od kopna udaljena tek oko 160 km. Prostora za jačanje ima, ali ga spriječava disruptivni visinski vjetar. Njegovo djelovanje moglo bi se nastaviti i do kraja tjedna.

Na Atlantiku, tijekom ponedjeljka, u blizini Bahama nastala je tropska depresija Joaquin. Već dan poslije, prerasla je u tropsku oluju, a u četvrtak ujutro po lokalnom vremenu došlo je do novog jačanja na uragan 1. kategorije. Obilnom kišom i vjetrom pogađa Bahame, a novo jačanje tek se očekuje. Prema prognozama snage i putanje, uragan će pogoditi sjeveroistok SAD-a. Ne očekuju se posljedice kao sa Sandy, Irene ili Isabelle, ali stanovnništvo svakako treba biti na oprezu.
Od subote do utorka područje će od Sjeverne Karoline do juga Nove Engleske bit će pogođeno kišom, vjetrom, a postojat će mogućnost poplava, odrona. U obalnom području prijetnja će biti i valovi, plima te morske struje, sve što ide uz snažan tropski sustav.
Situaciju ćemo pratiti i sljedećih dana i izvještavati bude li potrebe.

Naslovna: Prognoza putanje i snage uragana Joaquin, Izvor: wu

Sličan sadržaj