Uragan Joaquin naglo ojačao na 3. kategoriju / Japanu ostaci Dujuana / Filipinima i Kini nova tropska prijetnja

650x366_10010849_hd25

S tropskim sustavima nema sigurne prognoze i situacija se mijenja doslovno iz sata u sat pa treba biti u skladu s vremenom.

Tek što smo jučer u našem tekstu po prvi put spomenuli uragan Joaquin koji je prijetnjsa istočnoj obali Sjeverne Amerike, već danas govorimo o razornom uraganu 3. kategorije koji je u samo nekoliko sati drastično ojačao, a trenutno je 3. kategorije, te je prešao u razred tzv. “velikog” uragana, a jačanje na 4. kategoriju također je moguće.
Prognoze i dalje vide mogućnost njegovog dolaska do sjeveroistoka SAD-a ovog vikenda, ali danas je otvorena mogućnost i da oluja ode na otvoreno more.
Nakon što prođe sjeveroistočno od Bahama tijekom četvrtka, doći će do promjene njegovog smjera te će se tijekom petka i subote kretati paralelno s istočnom obalom SAD-a.
Na Bahamima je sustav prouzročio nevolje, naročito središnjem dijelu donoseći kišu, vjetar, valove, a brojni letovi su otkazani.
Najizgledniji scenarij ovog vikenda je da će uragan Joaquin ući na kopno SAD-a u nedjelju, negdje između Sjeverne Karoline i New Jerseya. Upravo tamo gdje sustav uđe na kopno stvorit će se najgori mogući uvjeti. Posebno se to odnosi na vjetar i količinu kiše. Još je prerano za detaljnije najaviti gdje će se ulazak na kopno dogoditi pa su svi u pripravnosti.
Općenito, područje od Karolina do Nove Engleske imat će uvjete uragana pa nije potrebno detaljnije objašnjavati značenje tih “uvjeta”.

Dugo je trebalo Atlantiku da iznjedri nekakav opasniji tropski sustav, a njegovo ovosezonsko djelovanje uvelike je limitirano fenomenom El Nino, s kojim zapadni Pacifik nema problema.
Ostaci nekadašnjeg tajfuna Dujuan prelaze more i stižu do Japana i Koreja pa možemo reći da se radi o posljednjim “trzajima”.
Nakon drugog udara na kopno oslabio je na tropsku kišnu oluju (tropsku ciklonu) donoseći do 50 mm kiše istoku Kine. Podsjećamo na Tajvanu je zbog njegovog djelovanja poginulo najmanje dvoje ljudi.
Sljedeći na redu su Japan, Koreje pa čak i jugoistok Rusije. Za sve vrijedi isto, mogućnost obilne kiše i lokalnih poplava, dok vjetar neće imati značajniju ulogu.

Njegov nasljednik već je na putu. Tropska depresija 22 nastala je uz Filipine i kreće se prema otočju uz daljnje jačanje. Filipinima će donijeti intenzivne pljuskove (do 100 mm), a po prolasku će ojačati na tajfun koji bi mogao pogoditi Kinu i Vijetnam.

Naslovna: Joaquin – prognoza kretanja i snage. Accuweather.com

Sličan sadržaj