Dva dana ljetnih temperatura pa utjecaj visinske ciklone uz osvježenje

Proteklih dana pratili su nas promjenjivi dani uz redovite izmjene oblaka i sunca, a obilna kiša pogađala je samo lokalna područja. U ovom tjednu bit će stabilnije, ali ne i posve stabilno, zbog utjecaja visinske ciklone na nas, stoga i dalje temperaturno neće biti većih vrućina.

Već u ponedjeljak temperature se poprimile ljetne vrijednosti pa je u Rijeci izmjereno 29°C, Rabu 30°C, a Senju 31°C.

Sinoptička situacija

Trenutno se nalazimo između dva različita sustava, anticiklone koja se probija s Azora prema središnjoj Europi i oslabljene ciklone kod Rumunjske. Značajnu ulogu još igra i duboka ciklona između Islanda i Grenlanda koja će zbog svoje prisutnosti onemogućiti uzdizanje anticiklone prema sjeveru, a ujedno omogućiti širenje i jačanje anticiklonalnog polja preko cijele sjeveroistočne Europe.

Prilikom uzdizanja anticiklone s Azora do Skandinavije, do našeg će područja uz greben anticiklone pritjecati nešto svježiji zrak koji će potaknuti razvoj visinske ciklone po istom grebenu negdje oko Mađarske i Austrije pa bi u četvrtak i petak trebali osjetiti utjecaj visinske ciklone, što znači vrijeme popraćeno s lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

Visinska ciklona u četvrtak po modelu GFS, wetterzentrale.de

Takvo će vrijeme zaustaviti daljnji porast temperature koji se upravo događa pa bi do vikenda i dalje trebali imati ugodne temperature, a zatim se očekuje porast kojeg će uzrokovati pomak anticiklone sa Skandinavije prema Ukrajini pa ćemo se naći na njezinoj toploj strani odnosno na pritoku vjetra iz smjera juga koji će dovlačiti sve topliji zrak iz Afrike.

Pritom će se i visinska ciklona dosta odmaknuti od nas pa bi od subote trebalo biti koliko toliko stabilnije vrijeme. Važno je za napomenuti kako prognoziranje visinske ciklone od strane modela čini stvar dosta zahtjevnijom zbog kompliciranog sustava takvog kakav je, pa izračuni koje određeni model pokazuje preko prognoze uglavnom budu netočni dva dana unaprijed, stoga je za vrijeme ove promjene izgledno da neka područja neće biti korektno prognozirana, uglavnom lokalno.

Prognoza i izgledi vremena

Danas, nakon dugo vremena pretežno vedar dan, i to na čitavom području. Na Kvarneru će puhati umjerena do jaka bura, na području Grobničkih Alpi bit će i olujnih udara dok u Gorskom kotaru slab sjeveroistočnjak. Navečer bi trebala malo oslabjeti. Jutarnja temperatura na Kvarneru 17 – 22°C, a u Gorskom kotaru 11 – 16°C. Tijekom dana na Kvarneru 25 – 30°C, a u Gorskom kotaru 19 – 24°C. Navečer bi lokalna područja u istočnom zaleđu Rijeke koja su na dobroj poziciji za buru mogla imati topliju večer od ostatka područja zbog feniranja.

Srijeda pretežno vedra i topla. Bura će se na Kvarneru potpuno smiriti do popodne, a u Gorskom kotaru uglavnom mirno. Jutarnja temperatura na Kvarneru 15 – 20°C, u zaleđu Rijeke do 10°C, a u Gorskom kotaru 6 – 11°C. Tijekom dana na Kvarneru 23 – 28°C, a u Gorskom kotaru 18 – 23°C.

U četvrtak stiže utjecaj visinske ciklone pa će prevladavati umjerena naoblaka, a lokalnih pljuskova moglo bi biti od sredine dana, osobito u zaleđu Rijeke i u gorju. Vjetar slab promjenjiva smjera, jug – zapad. Jutarnja temperatura na Kvarneru 13 – 18°C, uz more do 20°C, a u Gorskom kotaru 7 – 12°C. Tijekom dana na Kvarneru 21 – 26°C, područja s kišom malo niže, a u Gorskom kotaru 16 – 21°C.

Petak i dalje u znaku laganih nestabilnosti, moglo bi biti i malo kiše, a zatim od vikenda stabilno i sve toplije, kako bude slabio utjecaj visinske ciklone.

Za kraj još jednom napomena vezana uz visinsku ciklonu. Zbog toga što prognostički modeli slabije prepoznaju njen utjecaj i pozicioniranje, jer su “fokusirani” na sustave u nižim slojevima atmosfere, moguće je da će doći do odstupanja ove prognoze, koja se u ovom tekstu više neće mijenjati.

Sličan sadržaj