Dva potresa uznemirila Riječane u večernjim satima ponedjeljka, zabilježen i treći

Rijeku i okolicu u ponedjeljak uvečer uznemirila su dva potresa. Odmah po nastanku prvog naša redakcija bila je doslovno zatrpana, s preko 50 upita u samo jednoj minuti!

Međutim, ne radi se o ničemu neuobičajenom za Rijeku i okolicu, jer, podsjećamo, nalazimo se na rasjedu koji se proteže od Ilirske Bistrice sve do Vinodola pa bi i ovakvi potresi trebali biti uobičajeni.

Prvi se potres, prema podatku Slovenske agencije za okoliš dogodio u 21:22 sata, a epicentar mu je bio u Riječkom zaljevu, 4 km jugozapadno od Rijeke uz registriranu magnitudu od 1.7 po Richteru.

Gotovo 45 minuta kasnije, u 22:06 sati za nijansu jači potres magnitude 1.8 po Richteru, ponovno je stresao riječko područje, ali ovaj put se radilo o drugom epicentru, 5 km sjeverno od Rijeke.

Geofizički odsjek PMF-a potrese je okarakterizirao kao slabe, magnitude M=1.8 i intenziteta u epicentru od III-IV (tri do četiri) stupnja makroseizmičke ljestvice te magnitude M=2.1 i intenziteta IV (četiri) stupnja makroseizmičke ljestvice.

Slične zabilješke imao je i naš seizmograf koji zbog tehničkih poteškoća ne daje podatke javno.

Ni noć na utorak nije prošla bez podrhtavanja. ARSO javlja o magnitudi 1.0 po Richteru sjeverno od Rijeke, a dogodio se u 02:07 sati.

Izvještaja o šteti nema, vjerojatno ih neće ni biti, jer se radilo o slabijim potresima.

Naslovna: Epicentar prvog potresa, izvor: ARSO

Sličan sadržaj