EK: Klimatske promjene ugrožavaju turizam na Mediteranu, pogoduju Sloveniji i Baltiku

pelješacc
Tradicionalna odredišta za ljetovanje na Mediteranu ugrožavaju klimatske promjene koje povećavaju rizik od suša i šumskih požara, navodi izvješće Europske komisije.

Analiza Zajedničkog istraživačkog centra (JRC) sugerira da će dijelovi Europe postati sezonski neprivlačni i da bi u budućnosti zemlje na sjeveru EU mogle vidjeti porast prihoda od turizma.

Izvješće predviđa da će najveći gubitnici zbog promjena klime biti Španjolska i Bugarska, dok će ponajviše dobiti Estonija, Latvija, Slovenija i Slovačka.

“Izmijenjeni klimatski uvjeti bi mogli utjecati na relativnu privlačnost mnogih regija,” navodi studija. “Prema sadašnjim ekonomskim uvjetima, klima bi u 2100. godini mogla smanjiti prihode od turizma do 0.45 posto BDP-a godišnje u mediteranskim regijama EU, dok bi zemlje na sjeveru Europe mogle dobiti do 0.32 posto BDP-a.”

Analiza JRC se temelji na kombinaciji podataka o troškovima smještaja i putovanja uz konzervativnu pretpostavku da će globalna temperatura ovog stoljeća porasti za 2 stupnja Celzija.

“Skromno, ali čvrsto izvješće”

Istraživači predviđaju da će suha i sve toplija ljeta na jugu Europe ljude potaći da skrate godišnje odmore ili ih iskoriste izvan aktualnih sezonskih vrhunaca.

“Za očekivati je da će turisti rasporediti svoje slobodne dana kroz godinu i uzeti kraće odmore kako bi iskoristili ugodnije vremenske uvjete u drugim sezonama,” navodi izvješće.

Jacqueline McGlade, glavna znanstvenica u programu za okoliš UN-a (Unep), kaže da je izvješće Europske komisije skromno, ali čvrsto i da bi se zaposleni u turizmu trebali pripremati za učinke zatopljenja.

“Apsolutno je jasno da će zona ugodnosti za ljude na Mediteranu biti pod sezonskom prijetnjom klimatskih promjena,” rekla je McGlade za Guardian. “U kratkom roku ona će izazvati poremećaje, ali također industriji pružiti priliku da ponudi drugačija iskustva koje služe različitijim ukusima i stilovima od ljetovanja na plaži”.

Izvor: index.hr
Naslovna foto: Hina

Sličan sadržaj