SAD: Hoće li Kalifornija uz pomoć El Niña dobiti dostatne količine oborina?

650x366_08141440_650x366_07111548_hd21

Jedno od glavnih pitanja za stanovništvo zapadne obale SAD-a odnosi se na utjecaj ovogodišnjeg El Niña na dugotrajnu sušu koja pogađa navedeni prostor, a najosjetnija u saveznoj državi Kaliforniji.

Prijašnje sezonske najave najveće šanse za dostatne količine oborina pridodavale su prvim zimskim mjesecima, no prema najnovijim izvještajima američkih meteorologa konačni ishod ovisit će isključivo o temperaturama oceana u blizini kalifornijske obale.

Kao najpovoljniji mogući razvoj situacije izdvaja se onaj s kontrastnim temperaturama između sjevernog i južnog (pod utjecajem suptropskih uvjeta) dijela Pacifika. Nejednolika zagrijanost bi posljedično utjecala i na razliku u temperaturi u nižim slojevima atmosfere, što bi naposljetku bio okidač nastanku kasnojesenskih i zimskih oluja.

U znanstvenim krugovima sve se više čuju usporedbe ovogodišnjeg El Niña s onime iz 1997./1998. godine. U navedenom dvogodišnjem periodu razbuktani El Niño svojim je iznimno jakim utjecajem regulirao atmosferske uvjete diljem Zemlje.
Kaliforniji je takva sezona donijela poveće količine oborina, olujne vjetrove i snijeg u višem gorju.

Hoće li toliko najavljivani mega-El Niño uspjeti ponoviti 1997./1998. samo o temperaturama oceana (eventualnim drastičnim razlikama u temperaturi) krajem tropske sezone na Pacifiku.

Naslovna: Mogući scenarij koji bi prekinuo kalifornijsku sušu (utjecaj El Niña); Izvor: Accuweather.com

Sličan sadržaj