Ekstremni toplinski val užario Europu

Toplinski val koji je pogodio Europu s temperaturama oko ili čak i iznad 40 °C jasan je dokaz klimatskih promjena. 

Predah od ove rekordne vrućine u srednjoj Europi bit će kratkotrajan, jer će se uvjeti koji vladaju u cijeloj Francuskoj i Španjolskoj ponovno preseliti na sjever u zadnjim danima lipnja.

Srijeda je bila jedna od rekordnih diljem Europe, kada su oboreni mnogi lipanjski dnevni temperaturni rekordi. To uključuje najvišu temperaturu zraka ikad zabilježenu tijekom mjeseca lipnja u Njemačkoj, Poljskoj i Češkoj.

Temperatura zraka u Radzyńu u Poljskoj je porasla na 38.2 °C, dok je na meteorološkoj postaji Coschen (Berlin-Brandenburg, Njemačka) dosegla 38.6 °C. Najviša temperatura ikad zabilježena u Njemačkoj ostaje 40.3 °C, u Kitzingenu – 7. kolovoza 2015. godine.

U Češkoj je u Doksany zabilježena temperatura tijekom srijede od 38.9 °C. Prethodni rekord za lipanj u toj zemlji iznosio je 38.2 °C, koji je postavljen u Brnu-Žabovřeskyu 22. lipnja 2000. godine.

Ukupno 137 postaja od 150 s najmanje 30 godina dugom povijesti mjerenja, postavilo je dnevne rekordne vrijednosti u srijedu u Češkoj. Od tih stanica, 41 je oborila lipanjske rekorde za svoje pojedinačne lokacije.

Prosječna temperatura zraka u cijeloj Francuskoj u srijedu je iznosila 34.9 °C. S izmjerenih 40.9 °C, Clermont-Ferrand je bio među rijetkim postajama diljem Francuske koja je mjerila ovako visoku vrijednost na ovaj dan.

Rekordna temperatura u Francuskoj za lipanj, međutim, i dalje stoji na 41.5 °C, od lipnja 2003. Ovaj rekord zabilježen je u blizini Narbonne na jugu zemlje.
 
U Španjolskoj su u srijedu u Molini de Aragón i Daroci postavljeni novi temperaturni rekordi za mjesec lipanj.
 

Na najvišoj slovenskoj meteorološkoj postaji Kredarica smještenoj podno Triglava na 2514 metara nadmorske visine danas je izmjerena maksimalna temperatura od 20.8 °C.  Riječ je o novom temperaturnom rekordu za mjesec lipanj koji je čak za 3.4 °C veći od lipanjskog rekorda koji je vrijedio do ove godine. Taj stari rekord je iznosio 17.4 °C, a zabilježen je 30. lipnja 2012. godine. Rekord je bio oboren već u srijedu 26. lipnja kada je izmjeren maksimum od 17.9 °C.

Koliko je današnji temperaturni rekord na Triglavu ekstreman govori i podatak da je do danas samo dva puta maksimalna temperatura na Kredarici prešla 20 °C.  To se dogodilo 27. i 28. srpnja 1983. godine kada su izmjerene temperature od 21.6 °C (apsolutni temperaturni rekord za Kredaricu) i 20.4°C.  Današnjih 20.8 °C je dakle i druga najviša temperatura izmjerena u povijesti meteoroloških mjerenja na Kredarici.

Diljem Europe vidimo utjecaj klimatskih promjena. To nije nešto što će se dogoditi za sto ili više godina, to je nešto što vidimo upravo sada, ovih dana.

Sličan sadržaj