Epidemiolozi: Čuvajte se mišje groznice u Gorskom kotaru

mis01

Riđa voluharica je među prenosnicima za čovjeka opasne bolesti.

“Prenosnici su mali šumski glodavci kao što su riđa voluharica, žutogrli miš, šumski miš, poljski miš i livadna voluharica – ljudi se mogu zaraziti udisanjem prašine onečišćene izlučevinama zaraženih životinja, odnosno unosom uzročnika u usta što se događa uz ‘pomoć’ onečišćenih ruku” – upozorava dr. Marinka Kovačević.

Iz delničke ispostave Higijensko-epidemiološke službe Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije na adrese medija koji pokrivaju područje Gorskog kotara voditeljica te ispostave dr. med. Marinka Kovačević uputila je obavijest o pojavi tzv. ‘mišje groznice’, odnosno hemoragijske groznice s bubrežnim sindromom, bolesti koja može biti opasna ‘uhvati’ li je čovjek, ali i bolesti od koje se može uspješno izbjeći poštujući uz temeljna pravila o higijeni i zdravom načinu života i neke dodatne mjere opreza.

U dopisu medijima dr. Kovačević ističe kako je područje Gorskog kotara zbog svojih prirodnih karakteristika, vrsta djelatnosti kojima se stanovništvo bavi te činjenice da je tijekom znatnog dijela godine izletnička destinacija, rizično za pojavljivanje ove bolesti.

Izvor: Novi list
Foto: DalmacijaNews

Sličan sadržaj