Erupcija bi mogla sravniti Japan i odnijeti 120 milijuna života?

Zastrašujuće pretpostavke predstavljene su u novoj stručnoj studiji.

120 milijuna ljudi moglo bi poginuti u supererupciji na Japanu koja se već u dalekoj prošlosti i dogodila.

Prema sažetku istraživanja japanskih vulkanologa Yoshiyukija Tatsumija i Keika Suzukija sa sveučilišta u Kobeu, opasnost od takvog katastrofičnog scenarija iznosi jedan posto u nadolazećem stoljeću.

“Moramo biti svjesni činjenice da neće biti ništa čudno ukoliko jednog dana na našem otočju dođe do velike, snažne erupcije” – kazali su stručnjaci, procjenjujući da bi u tom slučaju moglo poginuti i do 120 milijuna ljudi, skoro cijelo japansko stanovništvo koje sada broji 127 milijuna ljudi.

Oni svoj rad temelje na izučavanju razmjera i učestalosti velikih erupcija na Japanu, s posebnom pozornošću usmjerenom na kalderu Aira, gigantski krater koji je nastao prije 28.000 godina u području Kagoshime, na jugozapadnom otoku Kjushu, kada se vrh vulkana urušio nakon strašne erupcije. Bilo je potrebno 1000 godina da se u tom području obnove ljudske naseobine.

“Nije pretjerano reći da bi kolosalna vulkanska erupcija od Japana napravila izumrlu zemlju” – zaključili su profesori Tatsumi i Sizuki.

Znanstvenici pozivaju da se novim tehnologija izračunaju ‘rezevoari magme’ kojih je mnogo ispod Zemljine kore u slojevima dubokim nekoliko kilometara.

Izvor: Dnevnik
Foto: Diepresse

Sličan sadržaj