FILIPINI NA UDARU NOVIH TROPSKIH SUSTAVA / TAJFUN KROSA SE KREĆE PREMA VIJETNAMU / OLUJA SONIA PREMA MEKSIKU


Nastavlja se vrlo aktivna tropska sezona na zapadnom Pacifiku. Filipini se još nisu ni oporavili od prelaska tajfuna Krosa, a već im stižu dva nova sustava.

Tajfun Krosa, nakon što je prešao preko Filipina nastavio je put zapada i Kine uz jačanje na 3. kategoriju. Još uvijek se kreće prema Kini, a pri tom je oslabio. Radi se o vrlo jakom tajfunu gornje granice 1. kategorije. Očekuje se skretanje prema jugozapadu, tako da će direktnog udara Kina biti pošteđena. Rubom će okrznuti kineski otok Hainan dok se bude kretao prema Vijetnamu. Do srijede bi trebao doći do kopna uz slabljenje na razinu tropske oluje.

Rekli smo već, Filipnima se loše piše. Kopnu prilazi tropska depresija, koja će do ponedjeljka ojačati na tropsku oluju, a na kopno će ući više prema jugu zemlje. Trenutno je još sve vrlo neorganizirano, ali se očekuje da će do kopna ojačati na tropsku oluju. Veće količine kiše se ne očekuju.

Veći problemi postojat će za 5 dana kada se otočju približi tajfun s dalekog Pacifika, koji je trenuno tropska depresija, ali se nalazi u izrazito povoljnom području za jačanje tropskih sustava. Prognoze ga vide i kao tajfun 4. kategorije koji bi svom snagom pred vikend trebao udariti na Filipine. Nove štete i žrtve su neizbježne. (Slika: wunderground)

Meksiku prijeti tropska oluja Sonia, trenutno je vrlo slaba s vjetrom stalne brzine od 65 km/h. Sa sobom nosi dovoljno kiše da bi dudijelovima Meksika mogle nastati poplave i odroni zemlje. Već sutra Sonia bi trebala stići do kopna.

Sličan sadržaj