Fronta otpuhala veliku vrućinu iz PGŽ (FOTO, VIDEO) / Slijedi buran kraj srpnja

Nocas munje izmedju Cresa i Krka, SP, srpanj

Subota je prošla u iščekivanju fronte koju smo najavljivali za noć na nedjelju. Obilježile su je predfrontalne nestabilnosti uzrokovane dotokom toplog i vlažnog zraka s jugozapada pa je lokalnih pljuskova s grmljavinom lokalno bilo na riječkom području i u Gorskom kotaru.

Uz to bilo je i vrućine. 35°C je mjereno u Malom Lošinju, 33°C u Rabu i Rijeci, dok je i u Pargu zabilježeno vrlo toplih 27°C.

Potom je uslijedilo zatišje pred buru. Večernji sati prošli su u znaku približavanja fronte sa sjeverozapada, koja je kako je noć odmicala dobivala na snazi, a u drugom dijelu noći stigla i u PGŽ.
Prvo je zahvaćen Gorski kotar, a oko 4h ujutro i riječko područje. Krenuli su intenzivni pljuskovi praćeni učestalom grmljavinom, jak vjetar i pad temperature zraka, a na riječkom području u samo sat vremena temperatura je mjestimice pala i za 5°C, uz veću količinu oborina.

Već do 5h fronta je napustila Rijeku i nastavila svoj put prema jugoistoku. Ujutro su službeni podaci potvrdili priču o obilnim oborinama koje su pale na riječkom području.
U Bakru je palo 60 mm, Kukuljanovu 45 mm, a u Rijeci 44 mm. Obilnih oborina bilo je i na otoku Krku, na riječkom aerodromu također 44 mm kiše, a u Krku i 45 mm.
Manje obilne oborine bile su u Gorskom kotaru. U Crnom Lugu palo je 25 mm kiše, Pargu 23 mm, a najmanje je palo u Delnicama, 15 mm.
Najmanje kiše dobili su južni kvarnerski otoci. U Rabu je izmjereno 9 mm, dok u Malom Lošinju kiše nije bilo ni u tragovima.

Fronta je donijela osjetno svježiji zrak sa sobom, zbog čega minimalne temperature za nedjelju na Kvarneru nisu bile ni blizu onim vrijednostima prije fronte.
U Pargu je izmjereno tek 12°C, Rijeka i riječki aerodrom 18°C, Rab 20°C, a Mali Lošinj 22°C.
Nedjelja je ponudila promjenjivo oblačno vrijeme sa sunčanim razdobljima koja su na jugu Kvarnera bila i dulja pa je i temperatura rasla i do 30°C, a tek malo iznad 20°C u Gorskom kotaru.
Temperatura mora na riječkom području pala je i na 22 ili 23°C, dok na ostatku Kvarnera nisu zabilježeni značajniji padovi.

Nestabilnosti i vrućina tijekom subote prethodile su fronti i u drugim dijelovima zemlje, a bilo je i jačih nevremena, kao primjerice u Kutjevu. Temperatura je rasla i do 36°C u Slavoniji.
Fronta je u noćnim satima prvo zahvatila Istru. Jako grmljavinsko nevrijeme s tučom pogodilo je Umag. Na istarskim službenim postajama palo je i blizu 50 mm kiše mjestimice. Najviše kiše dobila je unutrašnjost, a najmanje jug i zapad.
U Dalmaciji je najdinamičnije bilo na zadarskom području gdje je u u rano jutro bilo i izrazitijih grmljavinskih epizoda, posebno u zaleđu pa je na aerodromu izmjereno 69 mm kiše. Zabilježena je i pijavica na autocesti A1. Drugdje u Dalmaciji osjetno manje oborine, a srednjodalmatinski otoci frontu nisu ni osjetili. U nedjelju je Hvar bio najtopliji u Hrvatskoj s 34°C.
U unutrašnjosti predfrontalni nestabilnosti bilo je već tijekom subote, a zapravo sa samom frontom je izostala neka olujna aktivnost. Na službenim postajama osim pada temperature bilježilo se do 20 mm oborine, samo u Varaždinu i na Sljemenu i do 30 mm.

Dakle, najviše kiše palo je na širem riječkom području i na zadarskom aerodromu Zemuniku, dok su sve ostale lokacije u Hrvatskoj dobile manje kiše od ove fronte. Osvježenje se najviše osjetilo u Gorskom kotaru i unutrašnjosti te dijelu sjevernog Jadrana.

Unatoč obilnoj kiši na riječkom području, Rijeka i dalje ima sušan srpanj. U prosjeku treba pasti 78 mm kiše, a do sada u srpnju izmjereno je manje od 50 mm. Još je gora situacija u Malom Lošinju gdje tijekom srpnja nema zabilježen niti jedan milimetar oborine!

Neko dramatično poboljšanje oborinske statistike ne očekuje se niti do kraja srpnja. Ponedjeljak će biti promjenjivo oblačan u PGŽ uz mogućnost za poneki lokalni pljusak, ali se očekuje i dosta sunca, osobito poslijepodne pa će i najviše dnevne temperature rasti i do 30°C ili malo iznad.

Utorak neće donijeti neku bitniju promjenu. Pljuskovi će opet biti u igri, poglavito na području Gorskog kotara i riječkog zaleđa, ali ni sunca neće nedostajati. Temperatura će biti oko 30°C.

U srijedu će do naših krajeva u večernjim satima doći do promjene vremena. Još tjekom dana pretežno sunčano, ali prema večeri i porast naoblake, navečer i prvi pljuskovi. Razlog je približavanje nove doline s frontalnim poremećajem zbog koje će ponovno lokalno u PGŽ biti i obilnijih oborina uz mogućnost grmljavinskih nepogoda. Prije fronte puhat će umjereno do jako jugo, a po prolasku će ojačati bura.

Prolazak hladne fronte očekuje se u noći na četvrtak, a bura će već u prvom dijelu noći imati toliku snagu da će ograničavati, usporavati pa i prekidati promet u PGŽ. Nešto što baš i nije tipično za srce ljeta. Četvrtak će i po prolasku poremećaja biti oblačan, vjetrovit, kišovit i svježiji dan, a temperatura neće čak niti preko 25°C.

Posljednjeg dana srpnja vrijeme će se stabilizirati, ali će temperatura zbog prisutnosti vjetra sjeveroistočnog smjera tek polagano rati.

U kolovoz ulazimo sa stabilnim i postupno sve toplijim vremenom te temperaturom do 35°C.

Prolazak fronte preko PGŽ i pad temperature koji je uzrokovala

Kastav, foto: Ana Tuk

Olujan oblak iz Rijeke, foto: Igor Kušička

Rijeka (Podmurvice), foto: Matea Krezić

Munje između Cresa i Krka, foto. Sandro Puncet

Video: Denis Flego

26.07.2015. oko 04:00, nevrijeme na Hreljinu

Publicată de DF Photo pe Sâmbătă, 25 iulie 2015

Sličan sadržaj