Snažna oluja pogodila Nizozemsku (FOTO, VIDEO) / Početak novog tjedna s nastavkom nestabilnosti od UK do Njemačke

CKw7AwTWUAEyNaz

Jedna ciklona netipična za ljeto prouzročila je velike poteškoće stanovništvu Nizozemske tijekom subote. Duž obale zabilježeni su valovi i do 7 m visine, a snažan vjetar počinio je znatniju materijalnu štetu duž obale. Upućeniji kažu da se to u Nzozemskoj nije dogodilo još od 1901. godine.
Vjetar je imao izmjerene vrijednosti između 100 i 110 km/h, a brojna stabla doslovno su čupana iz zemlje. Uz takav vjetar poteškoća je bilo i u zračnom prometu, u što se možete uvjeriti na dnu ovog teksta u priloženom video zapisu s amsterdamskog Schiphol areodroma.

Do ovakvog razvoja događaja došlo je zbog neobično velikog gradijenta tlaka između hladnog zraka s Grenlanda i toplog kod Portugala.

S kakvom je krajnosti Europa suočena može se vidjeti i iz sljedećeg prikaza temperaturee zraka. Čini se da je jesen započela u UK i Skandinaviji, dok se jug “peče” a shodno tome more oko Italije ima mjestimice temperaturu od 32°C, što je u rangu Perzijskog zaljeva ili Kariba, ali ne i normalno za Mediteran.

U novi tjedan zapadna Europa ulazi s novom ciklonom, a oborine će se prema sredini tjedna premjestiti prema Njemačkoj, Danskoj, Poljskoj i Češkoj. Ne očekuju se neki znatniji problemi s vjetrom, puhat će brzinom do 70 km/h, samo lokalno i do 80 km/h.
Grmljavinske oluje moguće su na prostoru Hrvatske, Slovenije, Austrije, dok će Španjolska uživati u ljetnom vremenu.

Od sredine tjedna, s Atlantika će prema Sredozemlju krenuti fronta koja oborine može donijeti sjeveru Španjolske i jugu Francuske.

Naslovna: Amsterdam, Michael vd Poel

Sličan sadržaj