Gdje je tornado česta pojava izvan SAD-a?

650x366_04171851_screen-shot-2014-04-17-at-2.51.05-pm

Sjedinjene Američke Države su jedinstvene po jakim tornadima tokom godine. Međutim, to nije jedina država koja ima sastojke i uvjete za tornada. Tornada se lako mogu dogoditi i u Južnom Meksiku, Sjevernoj Australiji, Južnoj Aziji i velikom dijelu Afrike.
Opće je poznato kako za proizvodnju oluje najpogodnije je tlo SAD-a. Osim područja u Sjevernoj Americi, tlo je vrlo pogodno i u Brazilu te Argentini, ove države godišnje dobivaju velike količine tuče.

Nastajanju tornada pogoduje Meksički zaljev te rijeka Amazona, ova područja su pogodna zbog velike količine vlage u zraku.
Drugo područje koje je poznato po monsunskim sezonama je indijski podkontinent, tornada je ne događaju često, ali kada se dogode ostave velike brojke iza sebe. Zime u ovom području su veoma suhe, a oluje obično nastaju u Bengalskom zaljevu s slabom hladnom frontom. Područja u blizni planinskih lanaca zbog velike količine izvora vlage su u stanju vidjeti više tornada od drugih mjesta. Tornado je česta pojava u Bangladešu kao i ispod Himalaje.

Austrlija je ograničena što se tiče tornada, ponajprije zbog stijenovitog područja. U Australiji nema puno područja gdje bi se eventualni tornado mogao razviti.

Europske zemlje poput Francuske i Italije nisu iznimka za nastajanje tornada, što smo se mogli uvjeriti u jučerašnjem tornadu u Rimu. Italija je veoma burno mjesto,naročito u proljeće i u jesen.

Sličan sadržaj