Gliese 832 C nalik Zemlji i još nastanjiv?

14484068366_a2877d5e31_z

Astronomi su u svoje kataloge dodali još jedan potencijalno nastanjivi egzoplanet, koji nalikuje Zemlji. Okarakteriziran je kao najbliži planet koji izgledom sliči našem planetu od svih dosadašnjih, ali od onih nastanjivih.

U istraživanju ekstrasolarnih planeta uvijek se postavlja pitanje jesu li nastanjivi i ima li na njima možda vanzemaljaca?

Znajući da je Zemlja sposobna proizvesti život, odmah se krenulo u potragu za Zemlji sličnim planetima. Tako je nastao ESI indeks (Earth Similarity Index). Raspon je od 0 (namanje sliči Zemlji) do 1 (potpuno sliči Zemlji).

Trenutno je najsličniji super-Earth Gliese 667C, 23 svjetlosne godine udaljen od nas. No, ipak taj planet nije potpuno sličan Zemlji. 50 posto je veći i približno četiri puta teži od Zemlje, dok orbitira oko crvenog patuljka, a za jedan okret godinu) potrebna su mu 23 dana. Stoga, iako je najsličniji do sada pronađeni planet, nije potpuno sličan, čme ima indeks sličnosti od 0.84, a i nije nastanjiv.

I tu dolazimo do predmeta ovog članka. Gliese 832 C treći je na indeksu sličnosti, ali je najbliži nastanjivi polanet u odnosu na konkurenciju koja je sličnija Zemlji.
70% je veći od Zemlje, a 5 puta teži. Za obilazak oko crvenog patuljka treba mu 36.7 dana. Njegov ESI je 0.81.

Iako su te činjenice poznate, nema načina za dokazati je li uistinu na njemu moguć život. Na pravoj je udaljenosti od svoje zvijezde, a uz pravu atmosferu mogao bi ugostiti život. Iako postoji mogućnost da je na njemu život moguć, to bi se uvelike razlikovalo od onog što imamo ovdje na Zemlji.

Ima veću gravitaciju od Zemlje, čak 18 puta, a to znači da mu je i atmosfera deblja. To pak sa sobom povlači više temperature. Orbitira oko crvenog patuljka puno bliže nego Merkur oko Sunca. Iako je u nastanjivoj zoni, preblizu je zvijezdi koja ga je “zaključala” i nema rotacije, zbog čega jedna strana uvijek ima dan, a druga noć.
Osim toga, za razliku od Zemlje čija je orbita gotovo savršeno centrirana u odnosu na Sunce, Gliese 832 C nema centriranu orbitu, stoga postoje velike fluktuacije u temperaturi, koje se mogu usporediti od pakla na Veneri pa do ugodnih temperatura na Zemlji. I sve to u 36 dana koliko na ovom planetu traje jedna godina.

Bez sumnje, pravi planet za ljubitelje meteoroloških ekstrema.

Sličan sadržaj