Iznimno otkriće: NASA pronašla potencijalno naseljiv sustav planeta.

Trappist, NASA

NASA je objavila nova saznanja o planetima izvan Sunčeva sustava, tzv. egzoplaneta, na kojima je moguć život.

Riječ je o sedam egzoplaneta velikih kao naša Zemlja. Svi planeti nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni, mogli bi imati tekuću vodu, što je ključno za postojanje života, no tri od njih sedam za takvo što imaju najveće mogućnosti.

Koristeći svemirske i teleskope na Zemlji, znanstvenici su otkrili sedam egzoplaneta kako prolaze ispred njihove matične zvijezde poznate po imenu TRAPPIST-1. Riječ je o zvijezdi koja je od nas udaljena samo 40 svjetlosnih godina, a nalazi se u sazviježđu Vodenjaka. TRAPPIST 1 jest tzv. ultrahladni patuljak: to je zvijezda koja ima samo osam posto Sunčeve mase, tek je malo veća od Jupitera te mnogo hladnija i crvenija od Sunca. Tri od sedam netom otkrivenih planeta nalaze se u potencijalno naseljivoj zoni i mogli bi na svojoj površini imati oceane s vodom, što povećava mogućnost nastanka života u tom zvjezdanom sustavu.

NASA

S jednog planeta pruža se prekrasan pogled na druge planete, i to ne samo kao na svjetlosne točkice, nego otprilike kao što mi sa Zemlje vidimo Mjesec. Znanstvenica Nikole Lewis je iznosila podatke o atmosferi koje su dosad mogli saznati, a na pitanje koliko bismo dugo trebali putovati do tamo, rekla je: “Kad bismo mogli putovati brzinom svjetlosti, trebalo bi nam 39 godina, no raketom bi nam trebalo preko 40 milijuna godina…”

Otkriće čak triju planeta u habitabilnoj zoni ovog ultrahladnog patuljka u našem susjedstvu, osim što je samo po sebi vrlo atraktivno i tehnološki zahtjevno otkriće, vrlo je važno i sa statističkog aspekta, s ciljem odgovora na pitanje vjerojatnosti života u svemiru – rekao je Stefan Cikota, doktorand astrofizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu.

Pitanje života u svemiru statističko je pitanje. Dosad smo o vjerojatnosti života u svemiru mogli samo nagađati. Ipak, danas živimo u razdoblju kada zahvaljujući brzom tehnološkom napretku, razvoju sve osjetljivijih instrumenata i metoda analize podataka, o ovakvim pitanjima više ne moramo samo nagađati.

 

Izvor: Hrt; Jutarnji list.

Sličan sadržaj