Gomila svemirskog otpada kruži oko Zemlje

thumb

Prema NASA-i, čak 500 tisuća komada svemirskog otpada kruži oko Zemlje brzinom od 28 tisuća kilometara na sat. Obzirom da se taj otpad dodatno nagomilava, stručnjaci koji dizajniraju svemirsku tehnologiju, morat će računati i na taj aspekt, kako bi tehnologija izdržala eventualne srazove s otpadom. Mali dodir svemirskih letjelica ili satelita sa otpadom pri toj brzini, dovoljan je da nastanu i veća oštećenja.

Američko Ministarstvo obrane ima evidenciju svih komada otpada koji su veći od teniske loptice, no problem je što se taj broj stalno povećava.

U 50 ili više godina otkako se ljudi “upliću” u svemir, lansirano je više od 6 tisuća satelita. Dok su neki nakon prestanka korištenja, vraćeni na Zemlju, njih više od 3.600 ostalo je u orbiti.

Procjenjuje se da između 100 i 150 tona svemirskog otpada ulazi u našu atmosferu svake godine. Većina izgori u atmosferi prije nego padne na tlo.

Znanstvenici razmatraju mogućnost kako dio tog otpada maknuti iz orbite. Postoji zabrinutost da se možda nije s time krenulo na vrijeme i da je otpad sada velika prijetnja novim lansiranjima.

Čini se kako čovjek, unatoč razvoju tehnologije još nije dorastao većim svemirskim problemima i da će trebati uložiti dodatne napore kako bi očistio otpad koji je u većoj mjeri sam proizveo.

Sve možete vidjeti na priloženoj karti

Sličan sadržaj