Duboko ispod Zemlje pronađen skriveni ocean

thumb

Istraživači sa sveučilišta u Alberti (Kanada), u ožujku su došli na naslovnice, objavom spoznaje da se duboko u utrobi Zemlje možda krije skriveni ocean.

Tu su spoznaju temeljili na pronalasku ringvudita, minerala koji u sebi sadrži 2.5% vode. Njega su pak pronašli u dijamantu koji su izvadili iz dubine Zemlje.

To ih je tada navelo na zaključak da Zemljina utroba možda krije skriveni ocean, a u četvrtak je ta spoznaja službeno i potvrđena.

U studiji koja je objavljena u četvrtak potvrđeno je masivnih spremnika s vodom, koji su tri puta veći od Zemljinih oceana, a ti se spremnici nalaze 700 km ispod Zemlje.

Voda se nalazi u ogromnim zalihama ringvudita smještenima unutar Zemljinog plašta. Plašt je sloj stijena smješten između Zemljine površine i jezgre.

Ova spoznaja može pomoći u davanju odgovora otkuda potječu naši oceani. Dok neki stručnjaci smatraju da je do stvaranja oceana došlo od akumuliranja vode kada je komet udario u naš planet, raste broj i onih da su oceani nastali uzdizanjem vode na površinu, od Zemljina plašta.

Naslovna: Ringvudit, Izvor: wikipedia

Sličan sadržaj