MeteoAdriatic: Uskoro je moguća rekordna zaleđenost svjetskih oceana?

iphone.anomaly.global

U tijeku je značajan El Nino, topla faza oscilacije temperature površine Pacifika u ekvatorijalnom području (ENSO). Tijekom El Nino faze (površina oceana toplija od prosjeka) globalna temperatura na Zemlji raste, i obratno, tijekom La Nina faze (temperatura površine hladnija od prosjeka) ona opada. Za očekivati je stoga, da će tijekom preostalih mjeseci 2014. godine, i tijekom 2015. godine, dakle u periodu u kojem se očekuje dominacija El Nino ENSO faze, globalna temperatura na Zemlji biti blizu rekordnih vrijednosti, a možda se i probije apsolutni rekord iz 1998. godine. No, u jeku globalnih temperatura koje će zasigurno biti među najvišima ikad izmjerenima, moglo bi se dogoditi nešto vrlo zanimljivo.

Naime, kako je temperatura površine oceana oko Antarktike osjetno niža od prosjeka već dulje vrijeme, što uzrokuje povećanje površine pod morskim ledom u tom području, tako je i Atlantik prešao u svoju mutlidekadalnu hladnu fazu. Posljedica hlađenja površine Atlantika jesu i hladnije vode Arktika, a to dovodi do oporavka morskog leda i na sjevernoj polarnoj kapi. Postoji mogućnost, da će tijekom ljetnih mjeseci već ove godine, površina pod ledom na Arktiku ostati iznad klimatološkog prosjeka, što se nije dogodilo još od 2003. godine.

No, kombinirani utjecaj iznadprosječne zaleđenosti antarktičkih i arktičkih voda mogao bi dovesti do pomalo neočekivane situacije – globalna površina pod morskim ledom na Zemlji mogla bi se opasno približiti ili čak prijeći rekord svih vremena otkad postoje mjerenja! Sa ovog linka je vidljivo da je najviša apsolutna pozitivna globalna anomalija morskog leda ikad, iznosila oko +1,9 milijuna kvadratnih kilometara, krajem 1988. godine. Dakle, mi prognoziramo, da bi se već tijekom 2014. godine mogla ponoviti ako ne tolika, onda bliska tome pozitivna anomalija globalnog morskog leda na planeti.

Nećemo mnogo morati čekati na verifikaciju naše prognoze. Samo pratite navedeni i vrijeme će pokazati jesmo li bili u pravu. (MeteoAdriatic)

Sličan sadržaj