Grad okovan snijegom i ledom: Bebe u rodilištima bez struje i grijanja!


Oko 20.000 stanovnika općine Majdanpek na istoku Srbije od ponedjeljka je bez struje, vode i grijanja. U prekidu su telefonske i mobilne linije, a škole i vrtići su zatvoreni.
Razlog tome je havarija na elektromreži koju je uzrokovala jaka ledena kiša i snažni naleti vjetra.

Zbog izvanredne situacije na istoku Srbije, Elektromreža Srbije odlučila je primjeniti dosad neviđeno rješenje za opskrbu električnom energijom tog dijela zemlje oko grada Majdanpeka, kako bi se normalizirala opskrba.

U prioćenju koje prenosi Blic, navodi se da će ekipe JP EMS prvi put pokušati dio 400 kilovoltne prijenosne mreže iskoristiti za napajanje Majdanpeka, tako što će 400 kilovoltni dalekovod od Razvodnog postrojenja Drmno do HE Đerdap 1 prevezati i pokušati ga upotrijebiti za napajanje Majdanpeka na nižem, 110 kilovoltnom naponskom sustavu.
Na terenu je i ministar energetike Aleksandar Antić, koji aktivno sudjeluje u rješavanju problema opskrbe Majdanpeka električnom energijom.

U Elektromreži Srbije kažu kako su svi materijalni i ljudski resursi aktivirani ne bi li se sve ponovno profunkcioniralo. ‘Uvjeti za rad su izuzetno teški, a zbog leda i jakog vjetra su ugroženi i životi radnika’, rekao je direktor Nebojša Petrović.
Među ugroženima su i pacijenti u bolnicama, posebno majke s tek rođenom djecom u Općoj bolnici. 32-godišnja Jelena Stojanović u ponedjeljak je na svijet donijela djevojčicu i to u potpunom mraku, u hladnoj bolničkoj sobi. Bebu su od smrzavanja spasili radnici Rudnika bakra Majdanpek koji su donijeli agregat.

Izvor: dnevnik.hr

Sličan sadržaj