Grmljavinske nestabilnosti obilježile utorak, prethodila im topla noć

Za razliku od prošlog tjedna kada je glavnu riječ imalo sunce i toplina, već početak ovog dao je naslutiti da ćemo se, sukladno najavi u ovom tjednu vratiti uvjetima primjerenijima početku travnja, a ne kraju svibnja, kako je to bilo prošli tjedan.

Za promjenu sinoptičke situacije zaslužno je prostrano plitko ciklonalno polje s područja Tirenskog mora, ali čak i više od njega visinska ciklona koja podržava kruženje vlažnog i nestabilnog zraka.
Upravo zbog vlage po visini i iznadprosječne topline utorak je na području sjevernog Jadrana donio prave proljetne nestabilnosti.

Već sredinom dana došlo je do konvektivnog razvoja olujne naoblake i pljuskova s grmljavinom u Istri te sjevernije od Rijeke na granici sa Slovenijom, a s odmicanjem poslijepodneva ti su se pljuskovi proširili i na Kvarner i Gorski kotar te Liku. Lokalno je u riječkom zaleđu, Gorskom kotaru i u Istri bilo i jačih grmljavinskih nestabilnosti.
Temperatura je osjetnije pala, a došlo je i do naglog jačanja bure.

To je samo uvod u nestabilnosti i svježinu koji se tek očekuju. Svaki dan do petka mogući su pljuskovi praćeni grmljavinom, a temperature će se još malo sniziti.
Od petka stabilizacija.

I za kraj zanimljivost. Protekla je noć u Rijeci bila izrazito topla za doba godine, a u 2 sata ujutro izmjereno je čak 18°C. Razlog tako visokoj temperaturi je u sjevernom vjetru koji je bio slab do umjeren, a koji je stvorio fenski efekt, gdje je dolazeći na naše područje donosio topliji zrak sa sjevera i zagrijavao zrak.
Pred jutro se smirio pa je i temperatura pala.

Naslovna:

Rijeka, Karlo Dabo
Crikvenica, Dario Grubišić
Radar, ARSO

Sličan sadržaj